brak wyroku a wniosek złożony - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 03 sty 2014, 15:01

Kobieta złożyła wniosek na SR i przedłożyła potwierdzenie z Sądu o alimenty i rozwód. Zgodnie z ustawą muszę mieć prawomocny wyrok sądu. Czy zawieszam postępowanie? A jak doniesie wypłacam od dnia zawieszenia czy prawomocnego wyroku?
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 15:08

Jak doniesie wyrok sądu o rozwodzie to nie będzie się brało wtedy ojca dziecka/dzieci do składu rodziny i do dochodu a póki co - tak moim zdaniem - ja bym żądała od kobiety dochodów męża do wniosku który złożyła.
~inka

Napisano: 03 sty 2014, 15:10

nie ma z nim kontaktu. A czy mogę zawiesić postępowanie?
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 15:11

Po pierwsze nie powinnaś przyjąć wniosku bez wymaganych dokumentów

A jak przyjęłaś to wzywasz osobę na podstawie art 24a ust. 2 o uzupełnienie dokumentów w wyznaczonym terminie jeżeli nie przyniesie to pozostawiasz bez rozpatrzenia

W żadnym przypadku nie masz podstawy aby zawiesić postępowanie bo jak nie ma w miesiącu składania wniosku zasądzonych alimentów to i tak zasiłek rodzinny jej nie przysługuje

~aniela

Napisano: 03 sty 2014, 15:26

no ale jeśli mam potwierdzenie z Sądu że złożyła wniosek o rozwód i alimenty nie mogę zawiesić postępowania?
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 15:33

a co myślicie o art. 24a ust. 3 W przypadku gdy przyczyną niedostarczenia wymaganego dokumentu przez osobę składającą wniosek jest niewydanie
dokumentu przez właściwą instytucję w ustawowo określonym, w odrębnych przepisach, terminie oraz osoba może to
udokumentować, świadczenia przysługują począwszy od miesiąca, w którym wniosek został złożony?
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 15:36

?
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 15:42

nikt nie wie
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 15:49

help
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 15:50

aniela - co to znaczy że nie powinna przyjąć wniosku bez dokumentów? przecież w art. 24a jasno napisane, że osoba ma do 30 dni na dostarczenie dokumentów..

wzywasz kobietę do dostarczenia dokumentów męża, jak nie doniesie - bez rozpatrzenia
ust. 3 nie pasuje tutaj
do momentu wyroku ona jest mężatką i tak ją traktujesz
~ss

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x