Witam i proszę o pomoc
Pani wnioskowała i przyznaliśmy jej prawo do 500+. Pan siedzi w ZK wiec nie może sprawować opieki na dzieckiem. Pani prowadza się lekko - tu i tam miłości. Pracownik socjalny przeprowadził wywiad z którego wynika, że świadczenie jest marnotrawione, a wnioskodawczyni nie sprawuje opieki nad dzieckiem, gdyż przez pewien czas zamieszkiwała u teściowej z dzieckiem, a teraz nawet tam nie bywa i nie ma kontaktu z dzieckiem ani z teściową. Czy jeśli matka nie sprawuje opieki nad dzieckiem powinienem uchylić jej decyzje przyznającą świadczenie? Jeśli tak to na jakiej podstawie? Ustawa mówi że świadczenie przysługuje matce lub ojcu... ale co jeśli rodzice nie sprawują tej opieki? Oczywiście sprawa nie jest prawnie uregulowana ;/
Liczę na szybką i profesjonalną pomoc tęgich umysłów zaglądających do tematu <3
PROBLEM - SPRAWOWANIE OPIEKI NA DZIECKIEM A 500
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczeniami dla rodzin
- Kontakt:
Re: PROBLEM - SPRAWOWANIE OPIEKI NA DZIECKIEM A 500
W mojej ocenie jest to jedna z tych sytuacji które nie zostały dostatecznie uregulowane przez ustawodawcę. Świadczenie wychowawcze przysługuje bowiem matce lub ojcu dziecka, a dopiero w sytuacji zbiegu prawa rodziców do świadczenia temu z nich który faktycznie sprawuje opiekę.
W opisanej sytuacji ojciec nie może ubiegać się o świadczenie zaś dziecko przebywa u babci, która nie jest jednak ani opiekunem faktycznym ani prawnym dziecka. Do czasu gdy matka jest jedynym formalnym opiekunem/przedstawicielem dziecka ma prawo do świadczenia. Jeśli marnotrawi środki pozostaje forma rzeczowa lub opłacenia usług.
Aby pozbawić matkę tego prawa należy ustanowić dla dziecka opiekuna prawnego lub umieścić je w pieczy zastępczej.
Myślę, że jedyne co można zrobić to wezwać Panią do złożenia wyjaśnień i jeśli się nie stawi wstrzymać wypłatę świadczeń - korespondencję należy kierować na ostatni znany adres. Jeśli Pani się zjawi przyznać pomoc w formie rzeczowej.
Pozostałe rozwiązania są nieformalne więc nie podaję
W opisanej sytuacji ojciec nie może ubiegać się o świadczenie zaś dziecko przebywa u babci, która nie jest jednak ani opiekunem faktycznym ani prawnym dziecka. Do czasu gdy matka jest jedynym formalnym opiekunem/przedstawicielem dziecka ma prawo do świadczenia. Jeśli marnotrawi środki pozostaje forma rzeczowa lub opłacenia usług.
Aby pozbawić matkę tego prawa należy ustanowić dla dziecka opiekuna prawnego lub umieścić je w pieczy zastępczej.
Myślę, że jedyne co można zrobić to wezwać Panią do złożenia wyjaśnień i jeśli się nie stawi wstrzymać wypłatę świadczeń - korespondencję należy kierować na ostatni znany adres. Jeśli Pani się zjawi przyznać pomoc w formie rzeczowej.
Pozostałe rozwiązania są nieformalne więc nie podaję

-
- Praktykant
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
Re: PROBLEM - SPRAWOWANIE OPIEKI NA DZIECKIEM A 500
Krzysztof dziękuję Ci za wkład i opinię. Ładnie ubrane w słowa. Tak tez myślałem jednak każda kolejna opinia utwardza moje stanowisko. Dzięki za pomoc i życzę spokojnego dnia 

Oprócz PROBLEM - SPRAWOWANIE OPIEKI NA DZIECKIEM A 500 - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Udzielenie informacji nie wnioskodawcy
podjęcie pracy za granicą, uzysk w Polsce...
SKO wypłata świadczenia i żądanie zwrotu
małżeństwo żyjące osobno !
raport - informacja kwartalna 2018
rops wysyła ludzi do gmin żeby składali wnioski na okres zas
odwołanie sko złożone w innej gminie
Koordynacja i dokumenty meża ubiegającego się o świadczenia
Przyznanie na pierwsze po odmowie - wniosek złożony na dwoje
nienależnie pobrane dwa okresy zasiłkowe
odsetki od wznowienia- odmawiam i przyznaję
liczenie dochodu, czy będzie zwrot np
weryfikacja ZUS w Sygnity, czy działa empatia?
przedłużenie terminu na wniosek
Podatek z US, jakie zaokrąglenia
co w decyzji uchylającej w wyniku wznowienia?