podjęcie pracy za granicą, uzysk w Polsce...

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
pola1985
Praktykant
Zajmuję się: SR / SW / FA
Kontakt:

podjęcie pracy za granicą, uzysk w Polsce...

Post autor: pola1985 »

taka sytuacja...
Pani pobiera ZR i 500+ w Polsce
zgłasza nam, że mąż w lutym podjął pracę za granicą
zbieram komplet papierów, wysyłam zapytanie do ROPS czy zachodzi koordynacja, wypłaty świadczeń nie wstrzymuję (strona chce pobierać...) i co teraz...

wg., nowych wytycznych do momentu, kiedy Wojewoda nie ustali czy zachodzi koordynacja to my jesteśmy organem właściwym - więc ja teraz powinnam wezwać Panią, żeby mi dostarczyła uzysk za miesiąc marzec i w kwietniu zrobić uchylenie prawa do ZR i 500+ od kwietnia - czy tak? Czy nie robić żadnego uzysku, a kobietka niech pobiera dopóki Wojewoda nie ustali koordynacji...

jak myślicie?
MarysiaGops
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: podjęcie pracy za granicą, uzysk w Polsce...

Post autor: MarysiaGops »

A skąd te nowe wytyczne?? :)
pola1985
Praktykant
Zajmuję się: SR / SW / FA
Kontakt:

Post autor: pola1985 »

no od wojewody...
zmiana sytuacji = wysyłamy zapytanie czy zachodzi koordynacja, świadczeń nie wstrzymujemy, chyba że strona oświadczy to uchylamy na 155 KPA

ja to rozumiem tek, że skoro świadczeń nie wstrzymujemy do czasu ustalenia koordynacji to musimy też zrobić uzysk ... bo to też zmiana

jeżeli strona podejmuje pracę za granicą - wysyłamy zapytanie i płacimy cały czas? do czasu ustalenia koordynacji? jak robicie ????
MarysiaGops
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: MarysiaGops »

My od czasu zgłoszenia wstrzymujemy wypłaty świadczeń, żeby później nie było problemu.
ODPOWIEDZ