Jak rozwiązujecie problem wpisywania zadłużenia do BIG - ów po zmianie ustawy o BIG? Nie można teraz wpisać zaległości jeżeli od dnia wymagalności minęło 10 lat. W rezultacie np ERIF odrzuca mi dłużników, którzy oprócz funduszu mają również zadłużenie z zaliczki alimentacyjnej.
W związku z tymi zmianami mam też pytanko... Czy zmieniacie formę powiadomienia dłużnika o wpisie do BIGów? Do tej pory moje powiadomienie wyglądało tak:
Informujemy również, że zgodnie z art. 8a ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w przypadku powstania zaległości z tytułu wypłaconych osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego lub zaliczki alimentacyjnej za okres dłuższy niż 6 miesięcy, zostanie przekazana do biur informacji gospodarczej informacja gospodarcza o w/w zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego.
Było elementem wysyłanego pisma do dłuznika w związku z inf. o przyznanych świadczeniach. Czy po zmianach coś dopisujecie?
Pozdrawiam
Informujemy również, że zgodnie z art. 8a ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w przypadku powstania zaległości z tytułu wypłaconych osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego lub zaliczki alimentacyjnej za okres dłuższy niż 6 miesięcy, zostanie przekazana do biur informacji gospodarczej informacja gospodarcza o w/w zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego. W związku z tym informujemy, że ma Pan możliwość zgłoszenia wierzycielowi sprzeciwu wobec zamiaru przekazania danych do BIGów.