Właśnie czytam art. 15a i 15b ustawy o BIG-ach i ja rozumiem to tak, że jeśli informowaliśmy dłużnika o możliwości wpisania do BIG-ów, to nie wystawiamy wezwań do zapłaty, a co za tym idzie, nie może on wnieść sprzeciwu. Dobrze myślę?
Czy ktoś spotkal się z art. 29 ustawy o big? Dostaliśmy pismo z jednego z biur dotyczący art 29.4 i nie bardzo wiem o co im chodzi...O_o dziwny ten artykuł w jaki sposób to aktualizować? Jestem na zastepstwie 3 miesiące a odpowiedź dać w ciągu 14 dni...pomożecie?
Też dostałam e-mail z informacją o aktualizacji, zaraz do nich zadzwoniłam, bo przecież robię to na bieżąco i powiedzieli że do wszystkich to wysłali automatycznie.
ja informowałam tylko dlużnika o art. 8a naszej ustawy w wezwaniu na wywiad i w informacji, o przyznaniu funduszu wierzycielce która wysyłalam dłużnikowi.
czy mam coś jeszcze dodatkowego zrobic???
prosze o pomoc
sprzeciw nie dotyczy dłużników alimentacyjnych , rozmawiałem z przedstawicielem KRD w tej sprawie. Ale być może Ci z ERIFa robią zamieszanie. Jeżeli chodzi o to co pisze Bella z art. 29 to zawsze było że aktualizację robi się do 14 dni ( czy to usunięcie czy zmianę kwoty zadłużenia). KRD poinformowało wszystkie ośrodki w Polsce o tym że należy aktualizować zadłużenie z uwagi na to że są OWW co nie dokonują tego od momentu wprowadzenia