Problem z Komornikiem Sądowym - mieliście taki przypadek? :/ - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 maja 2015, 12:25

Koleżanki/Koledzy,

Pewien Komornik Sądowy przesłał do nas pismo o treści: "KS przesyła wniosek dłużniczki celem ustosunkowania się".

A w tym piśmie dłużnik napisał:
- że prosi KS o potrącanie z wygrodzenia stałej kwoty alimentów (na pokrycie zaliczki alimentacyjnej) w wysokości 200,00 zł. miesięcznie, a nie żeby Komornik Sądowy zajmował mu aż 60% wynagrodzenia (przedkładając szereg dokumentacji o ponoszonych wydatkach).

KS pozbył się problemu i przesłał do nas tą dokumentację, żebyśmy to my się ustosunkowali...

Według mnie, my - jako Ośrodek Pomocy Społecznej - nie mamy żadnego wpływu na to, ile % wynagrodzenia ma zająć Komornik Sądowy dłużnikowi - w związku z tym, uważam, że to Komornik Sądowy powinien się ustosunkować do tego pisma a nie my!?

Czy mieliście taki przypadek?
Czy powoływaliście się na jakąś podstawę prawną przy pisaniu odpowiedzi do KS?

Za każdą Waszą odpowiedź w niniejszej sprawie - z góry DZIĘKUJĘ! :-)
Kaasiek

Napisano: 25 maja 2015, 12:47

niałam takie coś. komornik moze się zgodzić jeśli wierzyciel wyrazi zgodę. jeśli wypłacamy i ma wobec nas dług to jesteśmy wierzycielem. Odpisywaliśmy, że nie widzimy podstaw do wyrażenia zgody i ze są to należności wobec Skarbu Państwa a my mamy dążyć by je odzyskać.
mimi

Napisano: 25 maja 2015, 13:32

"mimi" - duży ukłon w Twoją stronę.

A powiedz mi, czy na jakiś konkretny artykuł powoływałaś się w odpowiedzi do KS?
Kaasiek

Napisano: 25 maja 2015, 13:40

nie, nic konkretnego. Pisaliśmy tak:
Zadaniem tut. organu jest prowadzenie działań zmierzających do odzyskania należności wobec Skarbu Państwa, natomiast przychylenie się do prośby Pana .... byłoby w tej sytuacji działaniem na szkodę Skarbu Państwa.
Zatem Burmistrz Gminy .... nie znajduje podstaw do wyrażenia zgody na zmniejszenie zajęcia wynagrodzenia.
mimi

Napisano: 25 maja 2015, 13:49

"mimi" - jeszcze raz ogromnie Ci dziękuję za pomoc! :-)

Wertuję teczki dłużników, którym KS zajął wynagrodzenia i sprawdzam na jakie artykuły powoływał się on przy tym. Może jakiś przepis prawny rzuci mi się w oczy.

Miłego dnia!
Kaasiek

Napisano: 25 maja 2015, 14:10

@mimi, pouczacie dłużnika o obowiązkach organu względem dłużnika, a gdzie pouczenie o prawach dłużnika?
jaś

Napisano: 25 maja 2015, 14:41

Tzn.?
Kaasiek

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x