Rene też mam taką sytuację i nie wiem co zrobić, ja chyba bym przyznała de od stycznia do lipca, bo nowa decyzja na dm obowiązuje od lutego do lipca. ??
tekla ma rację. Rene w takim przypadku DE dajesz tylko na styczeń. W lutym kolejny wniosek i kolejna opłata.
Ja od osób którym DM kończy się w styczniu w ogóle nie przyjmowałem wniosków. Tłumaczyłem że finansowo zyskają tylko kilka zł.
A jak robicie kiedy ma dodatek mieszkaniowy przyznany do
lutego składa w lutym dwa wnioski na dod. mieszkaniowy i eergetyczny pytanie czy przyznajemy energetyczny tylko na luty czy czekamy az dobierze decyzje o przyznaniu dodatku mieszkaniowego od marca i energetyczny przyznajemy od lutego do kwietnia
składa w lutym dwa wnioski o DM i DE,
przyznaję oba dodatki na okres od 1 marca 2014 do 31 sierpnia 2014, zwracając uwagę aby decyzja o przyznaniu DM była wydana chociaż o jeden dzień wcześniej niż decyzja przyznająca DE
jeżeli składa wniosek w lutym tylko o DE, mając przyznany dodatek np. od 1 grudnia 2013 do 31 maja 2014, przyznaję dodatek energetyczny na okres od 1 marca 2014 do 31 maja 2014, informując aby kolejny wniosek o DE złożył łącznie z wnioskiem o DM, w miesiącu w którym kończą się decyzje o DE i DM, czyli w maju 2014,
mam nadzieję że w przyszłości to się ujednolici i zawsze będą składali dwa wnioski razem,
chodzi o to aby było jak najprościej, oraz aby wnioskodawcy musieli przychodzić jak najrzadziej...
nie bawię się w żadne wyrównania, spłaty... ci co złożyli wniosek w styczniu dostali o lutego, na okres nie dłuższy niż decyzja przyznająca DM,
listy wypłat dziś zaniosłam do kasy, do 10 lutego zostaną zrealizowane,