problem z rozliczeniem wpłaty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 mar 2019, 20:18

Bardzo proszę o pomoc i sugestie.
Komornik dał ciała i przekazał pieniądze z FA wyegzekwowane wcześniej niż poprzednio przekazana wpłata (i rozliczona), tj. np. 10 marca przekazał kwotę wyegzekwowaną 26 lutego - została ona rozliczona. A dziś przekazał kwotę wyegzekwowaną 12 lutego. W tej sytuacji w programie po pierwsze wyskakuje brak odsetek na dzień wyegzekwowania (co oczywiste), ale też informacja o różnicy salda i konieczności przeliczenia poprzedniej wpłaty.(a wiadomo środki przekazane zostały do budżetu). Co robić, przeliczać tę wcześniejszą wpłatę i robić jakieś korekty? Czy może rozliczyć tę wpłatę na należność główną i się nie przejmować? Program ZETO. Macie jakieś rady?

Druga rzecz podobna. Wpłaty dłużnika były sobie rozliczane. A teraz wyszły NP no i podobny problem, bo przy rozliczeniu nowej wpłaty wyskakuje informacja o różnicy salda i żeby przeliczyć poprzednie wpłaty (a było ich trochę).

A tak przy okazji, czy NP rejestrujecie w systemie z wydaniem decyzji, czy dopiero gdy będzie ona prawomocna?
artman
Stażysta
Od: 05 maja 2014, 9:07
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2019, 14:05

Generalnie Ty zrobiłaś dobrze. Rozliczyłaś wg kolejności. Nie Twoja winna, że Komornik zapomniał o jednej wpłacie. Ja bym chyba to zostawiła i dalej rozliczyła w kolejności co zostało. Ale niestety pracuje na innym programie, więcej nie podpowiem..
NowaFA2018
Referent
Od: 14 cze 2018, 16:51
Zajmuję się: FA

Napisano: 29 mar 2019, 14:53

dzięki za zainteresowanie.
No nie moja wina, ale mój problem :)
generalnie będzie to rozliczane, z tym, że po wstawieniu daty wpłaty u komornika, to system sygnalizuje niezgodność salda. wiadomo - jest zarejestrowana późniejsza wpłata
artman
Stażysta
Od: 05 maja 2014, 9:07
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2019, 15:49

Noo trudno już nic nie zrobisz... ;D Przecież nie będziesz teraz ściągać kasy z UW ;D
NowaFA2018
Referent
Od: 14 cze 2018, 16:51
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x