Problem z Samorządowym Kolegium Odwoławczym - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 lip 2019, 8:49

Dzień dobry
Właśnie mnie trafił szlak jak dostałam kolejne uchylenia przez SKO decyzji o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń.
Otóż moje SKO, każe badać mi świadomość czy osoby wiedziały, rozumiały, że nie mogą pobierać świadczeń. Nie wystarczy im podpisanie pouczenia we wniosku, indywidualnie sporządzone w decyzji pouczenie, ani nawet przyjęcie na etapie odwołania oświadczenia o braku chorób uniemożliwiających im rozumienie rzeczywistości, znajomość języka polskiego, umiejętność czytania i pisania...
Nie mówię tu tylko o osobach niepełnosprawnych i starszych, ale też o normalnie żyjących i pracujących.
SKO wymyśliło sobie, że każdy składający wniosek powinien jeszcze napisać odręcznie zapoznałem się i zrozumiałem pouczenie, a na moje pytanie co w sytuacji gdy wnioski są składane elektronicznie nic nie odpowiedzieli. Przecież to jest jakiś dramat, czy ktoś miał taki problem ze swoim SKO, jakoś wypracował metodę działania?
maagis
Praktykant
Od: 18 wrz 2017, 14:20
Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA

Napisano: 11 lip 2019, 10:18

To chyba jakiś sąd zaczął - wydał wyrok, w którym wskazał, że nienależnie pobrane świadczenia są wtedy, jak osoba specjalnie pobierze nienależące się jej świadczenia (czyli np. wiem, że uzyskałem dochód, że teraz dochód przekracza kryterium i dalej biorę świadczenia, bo liczę, że się nie wyda) i że pouczenie musi być skuteczne (jak to sprawdzić?) i że osoba ma prawo zapomnieć po pół roku co podpisywała...

Były przypadki żądania zwrotu świadczeń od osób, które dostały np. emeryturę czy rentę z wyrównaniem za pół roku wstecz - i organy chciały zwrotu świadczeń za te pół roku, choć osoby wtedy nie wiedziały ile dostaną i kiedy. Ale to się wyprostowało w zmianie "uzyskania prawa do emerytury" na "uzyskanie emerytury". I to jest w porządku, bo rzeczywiście świadczeniobiorca był tu pokrzywdzony.

Inna jest sprawa gdy ktoś podejmuje zatrudnienie - przecież ustawa nasza i tak daje czas na powiadomienie - dochód jest za kolejny miesiąc, a uchylenie jeszcze od następnego. I chyba oczywiste jest, że jak pobieram świadczenia uzależnione od dochodu i uzyskuję dochód, to wypadałoby sprawdzić, czy dalej spełniam kryterium...

Niestety sądom (i SKO) te przypadki się mieszają - i traktują wszystkich świadczeniobiorców jak upośledzonych umysłowo.

Moim ulubiony świadczeniobiorcą jest najczęściej pani, która przerywa urlop wychowawczy i wraca do pracy - rzadko się zdarza, że przyjdzie wcześniej i powiadomi (bo przecież przerwanie wychowawczego i powrót do pracy to jest decyzja spontaniczna...) - a potem zdziwienie, że trzeba zwracać dodatek. Ewentualnie wracają do pracy po urlopie wychowawczym i wykorzystują urlop wypoczynkowy (za który dostają wynagrodzenie), ale nie zgłaszają uzyskania dochodu, bo przecież jeszcze nie wróciły do pracy (są przecież na urlopie)...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 15 lip 2019, 9:38

Moje SKO kazało mi ostatnio zbadać, czy aby umowa dzierżawy była zawarta zgodnie z przepisami :D Nie wystarczył fakt, że były pieczęcie starostwa, umowy potwierdzone notarialnie, a nawet to, że KRUS w zamian przyznał rentę chorobową :D
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 15 lip 2019, 10:23

maagis bierz co chce SKO i dalej rób swoje.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2019, 11:52

No nieźle.....
Ja bym im odpisała, że uznano, umowa została zawarta zgodnie z przepisami co potwierdzono pieczęciami starostwa powiatowego w... oraz kancelarii notarialnej... Brak jest podstaw do kwestionowania poprawności zawartej umowy dzierżawy. :D
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem