Dzień dobry
Właśnie mnie trafił szlak jak dostałam kolejne uchylenia przez SKO decyzji o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń.
Otóż moje SKO, każe badać mi świadomość czy osoby wiedziały, rozumiały, że nie mogą pobierać świadczeń. Nie wystarczy im podpisanie pouczenia we wniosku, indywidualnie sporządzone w decyzji pouczenie, ani nawet przyjęcie na etapie odwołania oświadczenia o braku chorób uniemożliwiających im rozumienie rzeczywistości, znajomość języka polskiego, umiejętność czytania i pisania...
Nie mówię tu tylko o osobach niepełnosprawnych i starszych, ale też o normalnie żyjących i pracujących.
SKO wymyśliło sobie, że każdy składający wniosek powinien jeszcze napisać odręcznie zapoznałem się i zrozumiałem pouczenie, a na moje pytanie co w sytuacji gdy wnioski są składane elektronicznie nic nie odpowiedzieli. Przecież to jest jakiś dramat, czy ktoś miał taki problem ze swoim SKO, jakoś wypracował metodę działania?
Problem z Samorządowym Kolegium Odwoławczym
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Problem z Samorządowym Kolegium Odwoławczym
To chyba jakiś sąd zaczął - wydał wyrok, w którym wskazał, że nienależnie pobrane świadczenia są wtedy, jak osoba specjalnie pobierze nienależące się jej świadczenia (czyli np. wiem, że uzyskałem dochód, że teraz dochód przekracza kryterium i dalej biorę świadczenia, bo liczę, że się nie wyda) i że pouczenie musi być skuteczne (jak to sprawdzić?) i że osoba ma prawo zapomnieć po pół roku co podpisywała...
Były przypadki żądania zwrotu świadczeń od osób, które dostały np. emeryturę czy rentę z wyrównaniem za pół roku wstecz - i organy chciały zwrotu świadczeń za te pół roku, choć osoby wtedy nie wiedziały ile dostaną i kiedy. Ale to się wyprostowało w zmianie "uzyskania prawa do emerytury" na "uzyskanie emerytury". I to jest w porządku, bo rzeczywiście świadczeniobiorca był tu pokrzywdzony.
Inna jest sprawa gdy ktoś podejmuje zatrudnienie - przecież ustawa nasza i tak daje czas na powiadomienie - dochód jest za kolejny miesiąc, a uchylenie jeszcze od następnego. I chyba oczywiste jest, że jak pobieram świadczenia uzależnione od dochodu i uzyskuję dochód, to wypadałoby sprawdzić, czy dalej spełniam kryterium...
Niestety sądom (i SKO) te przypadki się mieszają - i traktują wszystkich świadczeniobiorców jak upośledzonych umysłowo.
Moim ulubiony świadczeniobiorcą jest najczęściej pani, która przerywa urlop wychowawczy i wraca do pracy - rzadko się zdarza, że przyjdzie wcześniej i powiadomi (bo przecież przerwanie wychowawczego i powrót do pracy to jest decyzja spontaniczna...) - a potem zdziwienie, że trzeba zwracać dodatek. Ewentualnie wracają do pracy po urlopie wychowawczym i wykorzystują urlop wypoczynkowy (za który dostają wynagrodzenie), ale nie zgłaszają uzyskania dochodu, bo przecież jeszcze nie wróciły do pracy (są przecież na urlopie)...
Były przypadki żądania zwrotu świadczeń od osób, które dostały np. emeryturę czy rentę z wyrównaniem za pół roku wstecz - i organy chciały zwrotu świadczeń za te pół roku, choć osoby wtedy nie wiedziały ile dostaną i kiedy. Ale to się wyprostowało w zmianie "uzyskania prawa do emerytury" na "uzyskanie emerytury". I to jest w porządku, bo rzeczywiście świadczeniobiorca był tu pokrzywdzony.
Inna jest sprawa gdy ktoś podejmuje zatrudnienie - przecież ustawa nasza i tak daje czas na powiadomienie - dochód jest za kolejny miesiąc, a uchylenie jeszcze od następnego. I chyba oczywiste jest, że jak pobieram świadczenia uzależnione od dochodu i uzyskuję dochód, to wypadałoby sprawdzić, czy dalej spełniam kryterium...
Niestety sądom (i SKO) te przypadki się mieszają - i traktują wszystkich świadczeniobiorców jak upośledzonych umysłowo.
Moim ulubiony świadczeniobiorcą jest najczęściej pani, która przerywa urlop wychowawczy i wraca do pracy - rzadko się zdarza, że przyjdzie wcześniej i powiadomi (bo przecież przerwanie wychowawczego i powrót do pracy to jest decyzja spontaniczna...) - a potem zdziwienie, że trzeba zwracać dodatek. Ewentualnie wracają do pracy po urlopie wychowawczym i wykorzystują urlop wypoczynkowy (za który dostają wynagrodzenie), ale nie zgłaszają uzyskania dochodu, bo przecież jeszcze nie wróciły do pracy (są przecież na urlopie)...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Moje SKO kazało mi ostatnio zbadać, czy aby umowa dzierżawy była zawarta zgodnie z przepisami
Nie wystarczył fakt, że były pieczęcie starostwa, umowy potwierdzone notarialnie, a nawet to, że KRUS w zamian przyznał rentę chorobową 

- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
maagis bierz co chce SKO i dalej rób swoje.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
No nieźle.....
Ja bym im odpisała, że uznano, umowa została zawarta zgodnie z przepisami co potwierdzono pieczęciami starostwa powiatowego w... oraz kancelarii notarialnej... Brak jest podstaw do kwestionowania poprawności zawartej umowy dzierżawy.
Ja bym im odpisała, że uznano, umowa została zawarta zgodnie z przepisami co potwierdzono pieczęciami starostwa powiatowego w... oraz kancelarii notarialnej... Brak jest podstaw do kwestionowania poprawności zawartej umowy dzierżawy.

Oprócz Problem z Samorządowym Kolegium Odwoławczym - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
czy staż unijny jest uzyskaniem dochodu
świadczenie pielęgnacyjne siostra na brata od kiedy przyznać
czy należy się nadal zasiłek rodzinny?
czy jest mozliwA pomoc ludziom którym ZUS12345678 zabronił p
Jak to jest złotówka za złotówkę
POMOCY potrzebny wzór Decyzji o odmowie uchylenia decyzji os
Czy mogę przyjąć papierowy wniosek na stary okres?
Urlop wychowawczy policjantki - a zgłoszenie do ubezpieczeni
Świadczenie pielegnacyjne od kiedy przyznać?
walidacja miękka w sprawozdaniu- skł. społeczna
NIENALEŹNIE POBRANE MĄDRE GŁOWY PROSZĘ O POMOC
sprawozdania ciąg dalszy - pomocy
Urlop wychowaczy jak to jest pomocy
Mądre głowy- jak to ugryźć?
specjalny zasiłek opiekuńczy od kiedy przyznać
Nowy okres zasiłkowy 2019/2020