Problem ze szkołami - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 lis 2014, 9:23

Cześć, mam problem odnośnie wydawania przez szkoły: liceum i technikum zaświadczenia planowanego terminu ukończenia nauki. Ciągle upierają się że nie wydadzą innego zaświadczenia niż z data kwietniową, dzwoniłam do każdej z nich i tłumaczyłam ze chodzi o Kartę dużej rodziny i uprawnienia dla takiego dziecka (np.które nie bedzie sie uczyc dalej) przysługują odpowiednio do końca roku czyli do 31 sierpnia, powołałam sie również na status ucznia, ustawę o systemie oświaty i tez nic nie dało bo ciagle tewierdzą że ten planowany termin ukończenia nauki oni kończą w kwietniu..i nie wpiszą innego terminu na zaświadczeniu.. Czy ktoś miał podobną sytuacje i udało sie mu to rozwiązać? Bardzo proszę o pomoc.
nowa30

Napisano: 13 lis 2014, 10:08

ja sobie opisuję takie zaświadczenie, że zgodnie z ustawą o systemie oświaty oraz z wytycznymi MPiPS mają status ucznia do 31.08 i taką też datę im daję w systemie (p.s. zaświadczenia zbieram, sama nie wiem dlaczego)
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2014, 10:13

Właśnie to głupie jest że te szkoły robią takie problemy..wiec chyba zaczne robic tak jak Ty no bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji;/
nowa30

Napisano: 13 lis 2014, 11:12

Poszłam na kompromis z tymi szkołami, powiedziałam by wpisywali sobie te słowa ze planowany termin ukoczenia nauki to kwiecien, ale ze osoba ma status ucznia do 31.08 oraz termin konca roku szkolnego to tez 31.08., mam nadzieje ze bedzie dobrze:)
nowa30

Napisano: 18 lis 2014, 9:49

a u mnie moje szkoły ponadgimnazjalne piszą: :Planowany rok ukończenia szkoły to...... " i wpisują np 2015 - więc z automatu przyznaję do 31.08.2015r. bo tak trwa. Może by szkoły zmieniły wzór wydawanych zaświadczeń...
jaaaa

Napisano: 20 lis 2014, 15:28

prawda wypisują głupoty na zaświadczeniach, ale z mojej obserwacji to tylko szkoły średnie maja z tym problem, bo na studiach wyższych zawsze piszą mi prawidłowo. Radczyni powiedziała mi, że z rozporządzenia wynika ze do 31. o8 i to powinnam brać pod uwagę, ja nie poprawiam i nie opisuję zaświadczeń. :)
Marikrak

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem