procedura odebrania dziecka z rodziny w trybie12a a służba zdrowia - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 paź 2020, 14:42

Kochani jak w waszych gminach ( powiatach) macie rozwiązany problem obecności przedstawicieli służby zdrowia w procedurze odebrania dziecka w trybie 12 a - nam pogotowie ratunkowe odmawia przyjazdu i odsyła do lekarzy poz, którzy tym bardziej nie chcą przyjechać. Słyszałam, że niektóre gminy podpisują umowy na świadczenie takich usług z przychodniami lub bezpośrednio lekarzami lub ratownikami.
Jak to wygląda u was??
haniutka
Praktykant
Od: 08 paź 2020, 14:29
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 09 paź 2020, 11:47

W skład Zespołu Interdyscyplinarnego wchodzą 3 Panie ze służby zdrowia i to władnie one dokonują "oględzin" stanu zdrowia dziecka, robiąc do tego stosowna notatkę. zawsze jedna z Pan jest dostępna.
Larysa
Praktykant
Od: 02 mar 2020, 15:44
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 paź 2020, 11:50

To ich obowiązek wynikający z przepisów a nie z umów.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 14 paź 2020, 9:57

U nas w takiej nagłej sytuacji nieznająca przepisów pielęgniarka strasznie się rozkrzyczała, powiedziała mi stanowczo "Absolutnie nie pojadę i koniec".

Spokojnie jej wtedy powiedziałam (ze zdziwieniem w głosie na jej reakcję), że to nie mój wymysł, tylko przepis prawa, które obowiązuje wszystkich ludzi w tym kraju, w tym tę ją i nie nie ma do wyboru: jadę nie jadę. Dziecko jest realnie zagrożone i jedziemy ! I pojechała :)
PSDMNK
Praktykant
Od: 04 kwie 2018, 11:56
Zajmuję się: pracą socjalną, dodatkami mieszkaniowymi i niebieskimi kartami

Napisano: 14 paź 2020, 22:56

Kontaktuję się z lokalną przychodnią/ośrodkiem POZ, opisuję sytuację, informuję, że rozmowę nagrywam i proszę o asystę lekarza lub pielęgniarki. Jeśli jest bunt, informuję że sporządzam stosowną notatkę i wraz z nagraniem rozmowy wysyłam do Sądu. Za 15 minut mam na miejscu przedstawiciela służby zdrowia… Oczywiście jestem znienawidzonym - wyklętym "robotnikiem socjalnym"... Kierownika już boli głowa od skarg na mnie ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x