Procedura ustalenie NP ? Jak robicie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 16 gru 2015, 13:00

Kobietka otrzymała w październiku od nas 500,00 zł FA ( miała naszą decyzję) i od komornika 500 zł . Chce abyśmy jak najszybciej potracili z bieżących świadczeń.

Chcę ustalić nienależnie pobrane świadczenia. Jaka procedura?

1. wszczynam postępowanie
2. decyzja o NP i zwrocie

czy
1. wszczynam postępowanie
2. zmieniam decyzje pierwotną ( odmawiam FA za X 2015)
3. wydaję decyzje o NP i zwrocie

Jak robicie ???
marlenka1

Napisano: 16 gru 2015, 13:48

Mam wątpliwości czy są to "nienależenie" FA. Jeżeli komornik nie miał decyzji przyznającej FA, to wypłacone w tym czasie alimenty do rąk wierzyciela nie powodują, że wypłacony za ten okres FA jest świadczeniem nienależnym.
ODA

Napisano: 16 gru 2015, 13:55

Dlaczego? Strona miała już decyzję + miała wypłatę. W decyzji i we wniosku ma pouczenie o niemożności pobierania świadczeń od komornika w przypadku pobierania FA.
marlenka1

Napisano: 16 gru 2015, 14:19

Oda źle myślisz.
komornik mógł nie mieć decyzji, to nie ma znaczenia.
Ważne jest to, kiedy wierzycielka otrzymała decyzję i jeśli dostała kasę po tym fakcie, jej obowiązkiem jest ją zwrócić. Jeśli nie zwróciła hajsu, NP jak byk.
kawa i ciasto

Napisano: 16 gru 2015, 14:39

Do kawa i ciacho

Jaką procedurę ustalenia np stosujesz?

Wyżej dałam dwie możliwości ( wcześniej stosowałam 1 opcję ale teraz się zastanawiam czy nie zastosować 2).
marlenka1

Napisano: 16 gru 2015, 14:41

Pomyłka.

Wcześniej stosowałam 2 a teraz myślę nad 1 opcją.
marlenka1

Napisano: 16 gru 2015, 14:45

Stosuję nr 1, bo np mam NP za poprzedni rok i to szczątkowy, więc odmawianie do zrealizowanej decyzji i to jeszcze w części kwoty jest dla mnie bez sensu.
Robię wszczęcie i potem na jednej decyzji uznanie + żądanie zwrotu, potem szarpię z bieżących ;)
kawa i ciasto

Napisano: 16 gru 2015, 14:56

myślę, że najszybciej by było gdyby po prostu zwróciła 500 do komornika.
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 15:10

Dzięki za odpowiedź.

Niektóre kobitki oddają komornikowi albo nie przyjmują w ogóle przekazu, ale wtedy też są schody.

Kobieta nie przyjmuje 400,00 zł, poczta zwraca komornikowi, ale 393,50 ( coś koło tego), komornik wystawia mi zaświadczenie, że wierzycielka otrzymała 6,50. A tak naprawdę nie otrzymała, bo poczta potrąciła koszty przekazu.

I tu też mam problem - była uczciwa, nie przyjęła i nie wiedziała ze poczta potrąci koszty. Wyszło mi to dopiero jak komornik wystawił pismo.

Chyba będę musiała przypisać jej to do zwrotu. :-/
marlenka1

Napisano: 16 gru 2015, 15:14

Na bieżąco faktycznie, krócej i sprawniej, jakby oddała dłużnikowi (mówimy o przyjęciu i odesłaniu lub przelaniu kasy).
NP stosuję zwykle do starych okresów, jak mi KS przysyła zaświadczenie o wyegzekwowanych kwotach, inaczej nie ma sposobu się dowiedzieć od wierzycielki, czy cokolwiek dostała ;)
kawa i ciasto

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x