mam pytanko dotyczące wprowadzania długu dłużnika. Komornik przesłał do nas 200 zł, wprowadzam to z podziałem na 40 i 60. przy wprowadzeniu kwoty rozdziela mi dług tylko na odsetki w 100 % natomiast na 40 i 60 nie. jak wy to robicie.
Na podstawie art. 1 pkt 6) lit. k) ustawy z dnia 3 września 2015r. o zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2015r., poz. 1302)
zmienia się art. 27 ustawy o pom.os.upr.do alim. poprzez dodanie ustępu 11 w brzmieniu: Organ właściwy wierzyciela, o którym mowa ust.3a, rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 § 2 ustawy z dnia 17 listopada 1964r. – Kodeks postępowania cywilnego (Dz.U. z 2014r. poz.101 z późn. zm.)
Przepis obowiązuje od 18.09.2015r.
Art. 1026. KPC
§ 1. Jeżeli suma objęta podziałem nie wystarcza na zaspokojenie w całości wszystkich należności i praw tej samej kategorii, należności zaliczone w artykule poprzedzającym do kategorii czwartej i piątej będą zaspokojone w kolejności odpowiadającej przysługującemu im pierwszeństwu, inne zaś należności — stosunkowo do wysokości każdej z nich.
§ 2. Wydzieloną wierzycielowi sumę zalicza się przede wszystkim na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na sumę dłużną.
§ 3. W przypadku połączenia postępowań egzekucyjnych toczących się co do kilku nieruchomości tego samego dłużnika, suma przypadająca po zaspokojeniu należności zaliczonych do wyższej kategorii na zaspokojenie ciążących na nieruchomościach hipotek oraz praw i roszczeń, które wygasły wskutek przysądzenia własności, ulega podziałowi na tyle części, ile nieruchomości było przedmiotem połączonych postępowań, w takim stosunku, w jakim wartość poszczególnych nieruchomości pozostawała do wartości całości gospodarczej, którą tworzyły te nieruchomości. Hipoteki, roszczenia i prawa ciążące na nieruchomości zaspokaja się tylko w tej części sumy, która odpowiada wartości obciążonej nimi nieruchomości. Pozostałą część sumy dzieli się stosownie do § 1.
Tzn. że system oblicza dobrze. W pierwszej kolejności spłata odsetek. Jeśli odsetki będą spłacone w całości, wówczas tę część, którą zaliczy na spłatę należności głównej podzieli 60-40
popieram i dodam ze moj komornik zlicytowal dzialke dluznikowi i dostaniemy 20 tys z tym ze najpierw pojdzie 9 tys na odsetki a reszta na dluz z czego 40 % dla nas:):):):)..i sciagalnosc podrosnie:):):)
w przypadku gdy dłużnik spłaca małe kwoty to nigdy nic nie spłaci bo wszystko idzie na odsetki a należność główna ani drgnie. A i nas zrobili w konia bo ułatwili nam pracę ale pozbawili jakichkolwiek wpłat. Na teoretyczne 40% nie mamy co liczyć więc bawimy sie w pośredników przesyłających kasę do budzetu państwa. Ciekawe kiedy dłużnicy zaczną się burzyć że spłacają a dług nie maleje...