Gumi, powiedz czy będziecie kupować dodatkowe rozszerzenie z Progmana na JPK ? Kiedys do mnie dzwonili i mówili, że to co mamy w programie odnośnie JPK to nie jest wszystko, że nie obejmuje to zakresu VAT .
no własnie, do mnie też dzwonili w tej samej sprawie, i nie wiem czy dokupować Rozrachunki, bo pan powiedział że ten JPK co jest w Finansach jest jak to określił "nievatowski" , chociaż przy tej aktualizacji programu napisali że jest zgodny z wymogami MF
w sumie JPK z Progmana Finanse to są na pewno księgi rachunkowe. nie zastanawiałam się, ale moja gmina podchodzi pod JPK dopiero od 01 stycznia 2018 r.
Ania80 no i własnie mam dylemat, bo w zasadzie to nie wiem czy z poziomu jednostki takiej jak OPS te rozrachunki są konieczne? Czy to nie jest daremne wydawanie kasy?
prosze napiszcie co do tego jpk wchodzi wszystkie faktury zakupu czy tylko sprzedaży nie ogarniam tego moja gmina ma to gdzieś od 01.01.2016 mamy to już mieć a ja nie wiem co z czym proszę napiszcie
"Podatnicy wykonujący wyłącznie czynności zwolnione od podatku na podstawie
art. 43 ust. 1 lub przepisów wydanych na podstawie art. 82 ust. 3 oraz podatnicy,
u których sprzedaż jest zwolniona od podatku na podstawie art. 113 ust. 1 i 9 ustawy
o VAT nie są obowiązani do prowadzenia ewidencji, o której mowa w art. 109 ust. 3
ustawy o VAT, a w konsekwencji nie są obowiązani do przekazywania, za pomocą
środków komunikacji elektronicznej, ministrowi właściwemu do spraw finansów
publicznych informacji o prowadzonej ewidencji, o której mowa w art. 109 ust. 3
ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, w postaci
elektronicznej odpowiadającej strukturze logicznej JPK_VAT."
My nie tworzymy JPK , bo mamy tylko sprzedaż usług opiekuńczych które są zwolnione z vat.A deklaracja będzie zerowa.
my chyba nie będziemy dokupować tego programu, jako ops nie będziemy musieli prowadzić rejestru zakupu, tylko rejestr sprzedaży a tam tylko usługi opiekuńcze, więc nie uważam żeby był konieczny, jedna kwota w deklaracji VAt 7 jako zwolnione, a z tym JPK to sama nie wiem