Myśmy dostali wyjaśnienia że te 2000 zł jest jako dodatek do wynagrodzenia czyli np dodatek specjalny, nagroda i nie można pokryć z tego składek pracodawcy więc 2000 tylko z par. 4010
Uważam że wkładem własnym jest wynagrodzenie asystenta, które przez cały rok płacimy z zadań własnych. a w wyjaśnieniu nie pisze konkretnie że składki maja być opłacone z zadań własnych.
Ja dostałam takie wyjaśnienie
" Jednocześnie w związku z licznymi pytaniami pragnę poinformować, że ze środków Programu można sfinansować dodatek do 2000 brutto, zatem środki z programu nie obejmują składek pracodawcy. Jednocześnie informuję, że w ramach wkładu własnego samorząd może ująć koszty wynagrodzenia asystenta rodziny, także składki pracodawcy."
Więc jeżeli wypłacę brutto mniej ( bo mogę do 2000 zł ) to wystarczy na opłacenie składek pracodawcy.
Samorząd wg pisma może opłacić składki, nie pisze że musi.
tez mnie ta interpretacja trochę zdenerwowała bo może ktoś nie mieć w planie środków własnych żeby opłacić składki pracodawcy i f.pracy a od 2000 to jakieś 400 zł. Może są tacy co mają przyznane tylko na wynagrodzenie i nic więcej więc z czego mają zapłacić składki?