program usamodzielnienia po terminie
program usamodzielnienia po terminie
Czy kiedykolwiek w waszej jednostce była sytuacja, że program usamodzielnienia wychowanka był sporządzony później niż miesiąc przed osiągnięciem pełnoletności, a mimo to przyznano mu pomoc na kontynuowanie nauki?
Re: program usamodzielnienia po terminie
A kto wpisuje datę? Jeśli się da pomóc i można no to gdzie problem?
tak nie raz miałam taką sytację np. jak wychodzą z mowu np. czy z placówki też się zdarzało, dostałam ostatnio takie wyjaśnienie z MPiPS cytuję:
niedotrzymanie terminu nie wyłącza możliwości udzielenia pomocy, może jedynie pwoodować utrudnienia dla organu przeprowadzajacego postępowanie w wydaniu decyzji w terminie. Pragnę ponadto zwrócić uwagę, że w postępowaniu w sprawach z pomocy społecznej organ administraci publicznej ma szczególny obnowiązek dbałości o to, aby osoba ubiegająca sieo pomoc nie poniosła szkody z powowdu nieznajomości prawa. Rozpoatrując powyższą sprawę organ powinien mieć na uwadze dobro osoby usamodzielnianej.
niedotrzymanie terminu nie wyłącza możliwości udzielenia pomocy, może jedynie pwoodować utrudnienia dla organu przeprowadzajacego postępowanie w wydaniu decyzji w terminie. Pragnę ponadto zwrócić uwagę, że w postępowaniu w sprawach z pomocy społecznej organ administraci publicznej ma szczególny obnowiązek dbałości o to, aby osoba ubiegająca sieo pomoc nie poniosła szkody z powowdu nieznajomości prawa. Rozpoatrując powyższą sprawę organ powinien mieć na uwadze dobro osoby usamodzielnianej.
czyli w wyjątkowych okolicznościach możnaby przyznać... i dobrze. ja właśnie z mowami mam największy problem. oni sporządzaja programy nawet po 18stce.
Jeżeli istnieje taka możliwość , bardzo proszę o przesłanie tej interpretacji MPiPS na nr fax 22 765-32-40. Z góry dziękuję:)
Mam wielką prośbę do \"pcpr\" o przesłanie powyższej interpretacji MPiPS na nr faxu 13 44834-40. Bardzo dziękuję!
Ja też poproszę o przesłanie powyższej interpretacji MPiPS na nr faxu 42 719-09-53. Z góry dziękuję !
my mamy opinię prawnika, że niedotrzymanie terminu może być podstawą do odmowy, gdyż jest to jeden z warunków uzyskania pomocy, o którym jest mowa w ustawie. W uzasadnionych przypadkach można przywrócić termin
no i weź bądź mądry, poproszę faksik 089-762-97-53, ja dostaję inną ty inną a ministrerstwo jedno
Oprócz program usamodzielnienia po terminie - Stare tematy przeczytaj również:
promocyjną ofertę druków
Ocena zasobów pomocy społecznej w powiecie
co z prac. socjalnymi od stycznia 2012?
jak to naliczyć?
pomocy!
Cd odpłatniści
odpłatność RB
mamy wolne miejsca w placówce socjalizacyjnej
pełnoletni usamodzielniany trafia do dps-co z usamodzielnieniem?
usamodzielniany po pobycie w placówce (wcześniej adoptowany)
pomoc na usamodzielenienie
jak byście to rozwiązali???
odpłatność za pobyt w rodzinie zastępczej
czy pcpr może
rodzina zastepcza a postanowienie
Pytanie w sprawie wyprawki