Witam .
Mam problem i mam nadzieje , że państwo mi pomogą . Mam dwoje dzieci . Pierwsze dziecko ma 8 lat i jest chore na cukrzycę typ 1 . Ma on orzeczenie o niepełnosprawności . Drugie dziecko lat 4 zdrowe . 20 listopada 2014 roku mąż przejął gospodarstwo rolne . Na własność ma powierzchnie 16,76 ha fizycznie to jest 20,02ha przeliczeniowego oraz dzierżawi powierzchnię 14,09ha fizycznie a to jest 17,1705 przeliczeniwego . Ja pobieram na dziecko chore Swiadczenie pielęgnacyjne . Zadnych innych dochodów nie mamy .
W 2014 roku mąż do listopada pobierał swiadczenie pielęgnacyjne dopóki nie przejął gospodarstwa a ja byłam na urlopie wychowawczym bezpłatnym . Moje pytanie brzmi czy w takiej sytuacji należą mi się w projekcie 500+ pieniązki tylko na jedno dziecko czy moge się starać też o pieniązki na drugie dziecko . Uprzedzę , że panie z gminy stwierdziły , ze swiadczenie rodzinne mi się nie nalezy ponieważ mąż przejął gospodarstwo pod koniec listopada 2014 roku. Wiemy doskonale ,że nie miałam żadnych dochodów z tego gospodarstwa gdyż zasiewy zebrane były jeszcze przez poprzednika . Wręcz przeciwnie musiałam ponieść nie małe koszty zasiewów przejętego pola . Będę wdzięczna za każdą podpowiedż .