hmm, u nas podobnie, to samo robiliśmy w styczniu. Aczkolwiek, zaczyna mnie już dobijać bezmyślność i niegospodarność naszych prawotwórców. To, że projekt różnicujący wysokość świadczenia w zalezności od stopnia niesamodzielności nie wejdzie w życie kwietniu, było więcej niż prawdopodobne po konsultacjach miedzyresortowych na początku grudnia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
To wszystko było do przewidzenia - niezgodność z konstytucją również - sam pisałeś, że większość pracowników realizujących ustawę bez problemu przewidziało jak orzeknie TK, to samo jest teraz odnośnie złamania zasady równości. O programach rządowych nie wspominam, bo czasem wydaje mi się, że to jakiś ponury żart - szczytem była chyba druga czy trzecia edycja (kiedy jeszcze dawali stówkę), gdzie na złożenie wniosku był chyba tydzień początkowo, potem termin wydłużono, ale nieznacznie - przy następnym programie przyznawanym z urzędu ministerstwo oskarżyło OPSy o niepoinformowanie stron. Zresztą nawet teraz na ostatniej konferencji z WO, Seredyn oskarżała OPSy o niegospodarność w rozdysponowywaniu pieniędzy... Nie wiem czy tam naprawdę pracują id.ioci czy to jakiś super skomplikowany plan i to wszystko celowe działania.
Ciekawostka. bodajże w październiku min. Seredyn na spotkaniu z WO powiedziała WO, że OPSy mają szczególną opieką i troską otoczyć osoby które znalazły się w trudnej sytuacji po utracie prawa do SP w lipcu 2013. Potem nawet takie listy słał nam chyba Wojewoda.
Jednocześnie zwrócili się do OPS o oszacowanie potrzeb z tym związanych, na podstawie liczby wniosków o pomoc złożonych przez WO, ale już nie od lipca 2013, a bodaj od połowy października. Zaangażowanie nie objęło zatem ani tych, którzy o pomoc ubiegali się wcześniej ani tych, którzy się nie ubiegali, bo o takim wsparciu nie wiedzieli.
Kiedy niektóre Ośrodki starały się wskazać realne potrzeby związane z tym zjawiskiem, grzecznie acz stanowczo były proszone o przygotowanie danych zgodnie z wytycznymi.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Witam jestem matką niepełnosprawnego syna upośledzonego umysłowo w stopniu znacznym i pobieram św.opiekuncze mam pytanie czy wejda w życie. nowe. zasady przyznawania sw od kwietnia tego roku? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz pozdrawiam