projekt rozporządzenia w spr wywiadu
projekt rozporządzenia w spr wywiadu
https://www.mpips.gov.pl/bip/projekty-ak ... wiskowego/
rozumiem, że w stosunku do wychowanków rz czy pow n starych zasadach stosujemy wywiad na kn bo obowiązuje ich kryterium dochodowe, ale przecież wobec nowych wychowanków (tych, którzy złożą wniosek w 2012 roku) nie obowiązuje kryterium dochodowe, a mimo to też trzeba robić wywiad???
rozumiem, że w stosunku do wychowanków rz czy pow n starych zasadach stosujemy wywiad na kn bo obowiązuje ich kryterium dochodowe, ale przecież wobec nowych wychowanków (tych, którzy złożą wniosek w 2012 roku) nie obowiązuje kryterium dochodowe, a mimo to też trzeba robić wywiad???
Re: projekt rozporządzenia w spr wywiadu
w projekcie tego rozporządzenia wywiad dla \"nowych\" wychowanków ma nr V, IV - to nadal kontrolny. Czy IV robi się też do V? bo z \"opisu\" do wywiadów tak nie wprost to wynika (IV do I, ale czy IV do V też?)
Skąd wiesz że nie obowiązuje kryterium dochodowe. Przecież art. 89 ust. 5 nie został uchylony. W ustawie o wspieraniu rodzin w art. 218 pkt 18 nie ma mowy o uchyleniu tego artykułu. Mogę się mylić i jeżeli tak jest to proszę o sprostowanie.
do AS - skąd wiesz, że nr V dotyczy \"nowych\"? wg mnie starych, wywiad jest identyczny jak była dawna \"ósemka\"
do Karola - do wychowanków na starych zasadach stosujemy przepisy dotychczasowe, czyli ups i rozporządzenie w spr kn.
W przypadku nowych wychowanków stosujemy przepisy ustawy o pieczy, a w tej ustawie kryterium dochodowe obowiązuje tylko przy pomocy na usamodzielnienie i przy pomocy na zagospodarowanie (art. 142 ust. 1). Nie znalazłam w ustawie o pieczy przepisu mówiącego, że pomoc na kontynuowanie nauki zależy od kryterium dochodowego tak jak jest to w przypadku wychowanków na starych zasadach. Dlatego nie rozumiem zasadności przeprowadzania wywiadu cz. V u nowych wychowanków, skoro nie ma kryterium dochodowego i wystarczy , że osoba okaże o semestr zaświadczenie ze szkoły/uczelni. Jeśli ktoś ma inne spostrzeżenia to proszę piszcie.
do Karola - do wychowanków na starych zasadach stosujemy przepisy dotychczasowe, czyli ups i rozporządzenie w spr kn.
W przypadku nowych wychowanków stosujemy przepisy ustawy o pieczy, a w tej ustawie kryterium dochodowe obowiązuje tylko przy pomocy na usamodzielnienie i przy pomocy na zagospodarowanie (art. 142 ust. 1). Nie znalazłam w ustawie o pieczy przepisu mówiącego, że pomoc na kontynuowanie nauki zależy od kryterium dochodowego tak jak jest to w przypadku wychowanków na starych zasadach. Dlatego nie rozumiem zasadności przeprowadzania wywiadu cz. V u nowych wychowanków, skoro nie ma kryterium dochodowego i wystarczy , że osoba okaże o semestr zaświadczenie ze szkoły/uczelni. Jeśli ktoś ma inne spostrzeżenia to proszę piszcie.
to myślicie, że wymyślą jednak nam jakieś wywaidy, druki czy coś dla rodzin zastępczych?
Ale kiedy ado tego czasu jak robićie? macie jakieś własne druki?
Ale kiedy ado tego czasu jak robićie? macie jakieś własne druki?
mb ma rację, do nowych wychowanków nie trzeba wywiadu,
do piotr - z tego co wiem żadnych wywiadów czy innych druków nam nie wymyślą dla rodzin, sami mamy sobie coś stworzyć.
do piotr - z tego co wiem żadnych wywiadów czy innych druków nam nie wymyślą dla rodzin, sami mamy sobie coś stworzyć.
Polecam autorowi tych wyjaśnień ze strony ministerialnej o jak najszybsze konsultacje z lekarzem psychiatra, gdyż takich bzdur co tam są wypisane, nawet ustawodawca nie przewidział, choć jak samy wiemy dołożył starań aby zrobić jak największy burdel w przepisach. Szkoda, że nie jest podana podstawa prawna tych bzdur, bo może coś w przepisach prawa przeoczyłem. Przykro mi ale niestety żadne przepisy naszego prawa (czy to KPA czy ustawa o pieczy czy ups) w żadnym wypadku nie przewiduje indywidualnego i wybiórczego stosowania przepisów prawa do każdego dziecka czy osoby w jednej rodzinie indywidualnie. Niestety nie ma tak, że część przepisów wybieramy z nowej ustawy a część ze starej (chyba, że istnieją delegacje w przepisach) w zależności od tego co lepiej nam pasuje. Spytajcie swoich prawników - mój dziś stwierdził, ze dawno się tak nie ubawił czytając te bzdury. Do tego, jak już tu kiedyś napisałem jeśli ministerstwo chce aby coś było przepisami prawa, powinno być opublikowane w formie aktu prawnego - rozporządzenia czy ustawy, w każdym innym wypadku są to prywatne opinie, które po wydrukowaniu mogą nam służyć w pewnym ustronnym miejscu. Nie mają żadnej mocy prawnej. Do tego autor tego dzieła z ministerialnej strony chyba wstydzi się tego co napisał, bo się pod nim nie podpisał
Popieram Grzegorza w 100%
Kiedy będą rozporzadzenia do ustawy? Wszyscy interpretują przepisy według własnego uznania, można pomieszania zmysłów dostać.
Jedna ustawa obowiązująca w całym kraju i ilu ludzi tyle opinii,okropny chaos pod każdym względem, za co się człowiek nie weźmie to bajzel
I jak tu pracować? pytanie retoryczne....
Kiedy będą rozporzadzenia do ustawy? Wszyscy interpretują przepisy według własnego uznania, można pomieszania zmysłów dostać.
Jedna ustawa obowiązująca w całym kraju i ilu ludzi tyle opinii,okropny chaos pod każdym względem, za co się człowiek nie weźmie to bajzel
I jak tu pracować? pytanie retoryczne....

Oprócz projekt rozporządzenia w spr wywiadu - Stare tematy przeczytaj również:
Ocena Zasobów Pomocy Społecznej
zgłoszenie dziecka do ośrodka adopcyjnego
dziecko w rodzinie zastępczej nie zwolnione z placówki
uga prorodzinna
faktura za turnus
Wychowanek MOW
zadaniowy czas pracy
zadaniowy czas pracy
zmiana dochodu a zmiana decyzji
rodzinny dom dziecka
Koordynator
osoba do pomocy przy sprawowaniu opieki nad dziećmi i przy pracach gospodarskich
Odpłatność za pobyt w rodzinie zastępczej
kilka pytań - piecza zastępcza
plan pracy z dzieckiem
szukam miejsca w domu dziecka