Projekt ustawy o zmianie ŚW

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
Kontakt:

Re: Projekt ustawy o zmianie ŚW

Post autor: heiland »

@nowa21, mam nadzieję, że Twoja góra nie czyta forum bo najprościej im będzie kogoś wziąć na staż lub na etat do tego nowego tworu, między czasie będzie się przyuczał do ŚR i w ten sposób zostaniesz "odstawiona".
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

heiland pisze: 07 gru 2021, 12:12 Łudzicie się, że osoby obsługujące 500+ a teraz idące do zwolnienia zostaną jednak do obsługi dodatku osłonowego?
No to z tych złudzeń wyleczy Was wysokość kosztów obsługi które wynoszą 2% i np. u mnie może maksymalnie wyjdzie, że za obsługę DO dostaniemy maksymalnie ze 3k zł :D
I cyk, kierownik zleca obsługę w ramach dodatku pracownikowi od ŚR.
Wy macie dodatek? :mrgreen:
zocha1234
Starszy referent
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
Kontakt:

Post autor: zocha1234 »

heiland pisze: 08 gru 2021, 8:34 @nowa21, mam nadzieję, że Twoja góra nie czyta forum bo najprościej im będzie kogoś wziąć na staż lub na etat do tego nowego tworu, między czasie będzie się przyuczał do ŚR i w ten sposób zostaniesz "odstawiona".
A gdzie zarobi mniej :lol: :lol:
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
Kontakt:

Post autor: heiland »

Korowiow pisze:Wy macie dodatek?
To tylko teoria... :?

zocha1234 pisze:A gdzie zarobi mniej :lol:
Przez ostatnie powalone czasy może się okazać, że w ogóle nie zarobi bo rynek pracownika skończył się wraz z początkiem "pandemii". Więc może w ogóle nie zarobić :P
zocha1234
Starszy referent
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
Kontakt:

Post autor: zocha1234 »

heiland pisze: 08 gru 2021, 9:34

Przez ostatnie powalone czasy może się okazać, że w ogóle nie zarobi bo rynek pracownika skończył się wraz z początkiem "pandemii". Więc może w ogóle nie zarobić :P
Niekoniecznie. Jak patrzę na zaświadczenia o dochodach naszych klientów... resztę znacie z autopsji. Nie wspominając już o tym, jakimi autami podjeżdżają :cry:

Ale mniejsza o to. Też nie widzę fizycznie możliwości realizacji tego dodatku osłonowego przez pracownika SR. Pomijając wiele wad tej projektowanej ustawy ( może się okazać to gorszym tworem niż zasiłki rodzinne) to pojawia się najprostsze pytanie: KIEDY to robić ??
nowa21
Stażysta
Zajmuję się: SR/FA
Kontakt:

Post autor: nowa21 »

heiland pisze: 08 gru 2021, 8:34 @nowa21, mam nadzieję, że Twoja góra nie czyta forum bo najprościej im będzie kogoś wziąć na staż lub na etat do tego nowego tworu, między czasie będzie się przyuczał do ŚR i w ten sposób zostaniesz "odstawiona".
Jeśli tak się stanie- no cóż...życie się różnie układa. Trzeba się szanować, bo nikt nie docenia naszego wkładu- tylko jakby tu nam jeszcze dołożyć obowiązków i zmniejszyć pensję. Czy to jest w porządku Twoim zdaniem?
To będzie bardzo ciężki rok dla wszystkich ops i dla nas pracowników, może to początek końca świadczeń takich jakie znamy ;)
nowa21
Stażysta
Zajmuję się: SR/FA
Kontakt:

Post autor: nowa21 »

zocha1234 pisze: 08 gru 2021, 10:13
heiland pisze: 08 gru 2021, 9:34

Niekoniecznie. Jak patrzę na zaświadczenia o dochodach naszych klientów... resztę znacie z autopsji. Nie wspominając już o tym, jakimi autami podjeżdżają :cry:

Ale mniejsza o to. Też nie widzę fizycznie możliwości realizacji tego dodatku osłonowego przez pracownika SR. Pomijając wiele wad tej projektowanej ustawy ( może się okazać to gorszym tworem niż zasiłki rodzinne) to pojawia się najprostsze pytanie: KIEDY to robić ??
A wracając do tematu odpowiadam na pytanie wyczerpująco: Nie ma KIEDY tego robić!

Sami wiecie jak wygląda praca w świadczeniach ( o czym chyba nie wiedzą ludzie w ministerstwie) to nie jest tak, że mamy wniosek i wydajemy decyzję ale wokół tego jest cała otoczka innych rzeczy do sprawdzenia, pism do wysłania, utraty i uzyski, nienależnie pobrane, przedłużki covidowe, są różne świadczenia do realizacji, różne listy wypłat, uzgodnienia z księgowością przeróżnych rzeczy, szukanie brakujących groszy, pełno sprawozdań, monitoringi, ZUSY i KRUSY, koordynacje... o FA już nie wspomnę. A co rusz to jakieś kłody pod nogi- 13 emerytura do odliczenia, dochód młodych wcześniej niewidoczny zupełnie, obniżenia wynagrodzeń w związku z covid...

Naprawdę znajdziecie jeszcze czas do wygospodarowania na dodatkowe świadczenie dochodowe dla wszystkich??
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

będziecie mieli do gadania tylko co żyd na gestapo
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Zofia
Podinspektor
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Zofia »

No właśnie. Wniosek - wydanie decyzji. Takie to proste. A ile roboty dookoła tego jest, to tylko my wiemy. Wszystkim dookoła się wydaje, że nic nie robimy. Zapotrzebowania robią się same, listy wypłat robią się same, telefony się same odbierają, ludzie ZAWSZE składają wypełnione poprawnie wnioski, utraty i uzyski w ciągu roku same się liczą, nienależnie pobrane same się zwracają, odwołania same się wysyłają, sprawozdania przecież komputer liczy. No bajlando po prostu.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Awatar użytkownika
Sipera
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
Kontakt:

Post autor: Sipera »

Zofia pisze: 09 gru 2021, 12:14 No właśnie. Wniosek - wydanie decyzji. Takie to proste. A ile roboty dookoła tego jest, to tylko my wiemy. Wszystkim dookoła się wydaje, że nic nie robimy. Zapotrzebowania robią się same, listy wypłat robią się same, telefony się same odbierają, ludzie ZAWSZE składają wypełnione poprawnie wnioski, utraty i uzyski w ciągu roku same się liczą, nienależnie pobrane same się zwracają, odwołania same się wysyłają, sprawozdania przecież komputer liczy. No bajlando po prostu.
łeee to ja mam jeszcze fajniej :) U mnie dodatkowo mieszkaniówka sama się robi, składki też same lecą do ZUS, aaa i te 12 wniosków, które wpłynęły od 7 października z kancelarii radców prawnych na ŚP tez się same ogarniają :) Już dogadałam się też z krasnoludkami, ze jakby im się nudziło po nocy, mogą pozmieniać wysokość świadczeń pielęgnacyjnych co by od stycznia dobrze się same listy wygenerowały.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
ODPOWIEDZ