Dłuznik był na wywiadzie, skierowano do UP o aktywizację dłużnika. Po jakimś czasie przyszła informacja z Urzędu Pracy, że dłużnik nie stawił się w wyznaczonym terminie na podpis i został wyrejestrowany. Zatem zobowiązałam go do zarejestrowania się jako poszukujący pracy. Nie zarejestrował się, wszczęłam postępowanie, sprawdziłam 50% i oczywiście nie płaci. Decyzja o uznaniu za uchylającego jest w mocy z 2015 r., zatem umarzam postępowanie, a wniosek o sciganie wysyłam i cepik? Mam takie informacje z ostatniego szkolenia z Panem Mazurkiewiczem.
A czemu nie wydajesz kolejnej decyzji o uchylaniu się od zobowiązań alimentacyjnych. jeżeli dłużnik odmówił zarejestrowania się w PUP wszczyna się postępowanie, jeżeli nie płaci 50% to zgodnie z ustawą masz wydać decyzje o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. w art 5a pkt 2 nie ma nic na temat tego ze jeżeli dłużnik po raz kolejny odmówił zarejestrowania się w PUP OWD nie wszczyna postępowania i nie wydaje kolejnej decyzji jeżeli poprzednia jest w mocy. jak dla mnie kolejna decyzja i wniosek o ściganie i o zatrzymanie prawa jazdy po raz kolejny.
Skoro "nie wydaje kolejnej decyzji jeżeli poprzednia jest w mocy", a autorka napisała, że "Decyzja o uznaniu za uchylającego jest w mocy z 2015 r" to nie wydaje kolejnej decyzji. Wysyła tylko same wnioski
ale w ustawie nie ma nic o tym że "nie wydaje kolejnej decyzji jeżeli poprzednia jest w mocy" jest tylko że w przypadku gdy dłużnik uniemożliwi przeprowadzenie wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego OWD nie wszczyna postępowania dotychczasowego uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja jest w mocy. Nie ma w ustawie mowy o tym że jeżeli dłużnik odmówi zarejestrowania się w PUP nie wszczynasz się postępowania jeżeli poprzednia decyzja jest w mocy.
To polecam jeszcze raz przeczytać ustawę. Art. 5 ust. 3: "W przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego LUB ODMÓWIŁ: 2) ZAREJESTROWANIA SIĘ W POWIATOWYM URZĘDZIE PRACY jako bezrobotny lub poszukujący pracy - OWD wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych".
Skoro wszczęte jest postępowanie to należy albo wystawić decyzję o uchylaniu się lub umorzyć postępowanie jeżeli wcześniej wydana decyzja jest w mocy. Na logikę: skoro poprzednia decyzja jest obowiązująca to po jakie licho wystawiać nową?
Dlatego że w ustawie nie ma mowy o tym że jeżeli dłużnik odmówi zarejestrowania się w PUP to nie wydaje się kolejnej decyzji uznającej go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Dlatego po wszczęciu postępowania i ustaleniu ze nie płaci 50% należy wydać kolejna decyzję. Tylko wydanie nowej decyzji pozwala na złożenie wniosku o ściganie i o zatrzymanie prawa jazdy. Zgodnie z wyjaśnieniami ministerstwa złożenie wniosku o ściganie i zatrzymanie prawa jazdy uzależnione jest od wydania nowej decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się. Jeżeli w danym okresie nie ma wydanej nowej decyzji to nie można wnioskować po raz kolejny o ściganie dłużnika ani o zatrzymanie prawa jazdy