Skarga dłunika alimentacyjnego na działania organu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 18 maja 2017, 17:30

W 2016 r. odmówiliśmy dłużnikowi alimentacyjnemu umorzenia należności na podstawie art. 30 ust. 1 ustawy z FA. Dłużnik się odwołał. W tym roku SKO stwierdziło niedopuszczalność odwołania, bo decyzja nie zawiera składników wynikających z art. 107 KPA. Dłużnik złożył skargę do Sądu na postanowienie SKO. Po otrzymaniu opinii prawnej od radcy, wydaliśmy kolejną decyzję o odmowie umorzenia, ale już ze składnikami o których mowa w art. 107 KPA. Dłużnik znowu teraz złożył skargę na tą decyzję. Teraz co dalej?
Wysłać tą skargę do SKO i nasze pismo przewodnie (oryginały akt sprawy dłużnika zostały wysłane do SKO, gdy dłużnik złożył skargę na ich postanowienie).
Sprawa porąbana .......
kruszyna
Referent
Od: 09 lis 2016, 19:18
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 19 maja 2017, 8:22

Zwolnij radcę.
Wysyłasz wszystko do SKO i się wstydzisz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2017, 9:27

Koleżanka którą zastępuję wydała dłużnikowi alimentacyjnemu, który złożył wniosek o umorzenie, decyzję odmowną umorzenia należności z FA na podstawie art. 30 ust.1, uzasadniając że egzekucja nie była skuteczna. Dłużnik odwołał się i dopiero teraz przyszła odpowiedź z SKO. Napisali niedopuszczalność odwołania, bo decyzja nie zawiera wymogów z treści z art. 107 kpa, bo koleżanka na decyzji nie miała napisane adresata, tylko na końcu decyzji "decyzję otrzymują" i tylko tam pojawiło się jego nazwisko, no i ogólnie decyzja która wydała nie jest wg SKO decyzją, dlatego nie można wnieść odwołania.

Koleżanka trochę pojechała po bandzie ogólnie mówiąc. Pójdę z tym do radcy prawnego co dalej z tym zrobić, bo z naszej winy dłużnik nie może się odwołać, a na pewno chciał zyskać umorzenie. Teraz dług mu jeszcze urósł i stan zdrowia dłużnika też kiepski dlatego mogą być problemy. Macie jakiś pomysł wgl co z tym dalej?

Twoja odpowiedź: Jak najszybciej wydać decyzję. Jakąkolwiek

To jest ta sama sprawa, więc dobrze, że wydałam kolejną decyzję
kruszyna
Referent
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 19 maja 2017, 10:14

jeżeli na tym polegał błąd - SKO uznało, że decyzja nie jest decyzją, to jak najbardziej słuchaj radcy.
Teraz przesyłasz wszystko do SKO. Nie miałaś u siebie kopii (oryginału akt)?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2017, 21:05

Tak kopie mam, to co ksera im wysłać ?
kruszyna
Referent

Napisano: 19 maja 2017, 21:20

Tak. Spokojnie, u mnie zawsze pracują na kopiach. Weekend jest, napij się​ piwa (ewentualnie obrzydliwego wina), przytul do męża/ chłopaka/ dziewczyny i odpłyń w niebyt.
Nie masz się czym łamać. Odpowiedzialność została przekazana dalej.
Zresztą sytuacja dłużnika nie jest twoją winą. Sytuacja prawna osoby zobowiązanej do alimentów jest chora w tym kraju. Nie wiem jak można zasądzać alimenty w oderwaniu od zarobków i możliwości zarobkowych. To jest chore. Ty jesteś tylko trybikiem w tym chorym systemie.
Napij się, rozluźnij.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2017, 10:05

Dzieki za pomoc i radę, a to co dłużnik nam zaskarża to jego wymysły ;)
kruszyna
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x