Decyzja o uznaniu za uchylającego się wydana w 2015r. Prokuratura umorzyła postępowanie. Co robicie w takiej sytuacji? Stosujecie art. 5a ust. 2?, że ta decyzja pozostaje w mocy? Czy piszecie do prokuratury?
a ja po umorzeniu przez prokuraturę robiłam jeszcze raz całą procedurę tj. wszczęcie, dec. o uchylaniu, prokuratura. Dla mnie to jest bez sensu teraz nic nie robić. Mamy przecież prowadzić działania u dłużnika. I jeśli prokuratura umorzyła, dłużnik nie zgłosił się na wywiad, my nie będziemy robić żadnych działań (bo dec w mocy) to nad dłużnikiem nie ma żadnego bata. Ja jeśli prokuratura umorzyła to wszczynam postępowanie, a jeśli nie mam odpowiedzi z prokuratury to piszę pisma że dec o uznaniu w mocy i nie wszczynam postępowania. Zapewne zaraz inni będą krzyczeć, że źle....
Ale twoja decyzja uchylający dłużnik jest w mocy! Przecież prokuratura umorzyła postępowanie, co nie ma żadnego związku z twoją decyzją!
Inni też tak robią, całą procedurę od nowa?
decyzja uznająca dłużnika za uchylającego się pozostaje w mocy, wcześniej prokuratura umorzyła, a obecnie jak nie przyszedł na wywiad sprawdzamy czy płacił ostatnie 6 miesięcy jak nie to piszemy do prokuratury na nowo i już