proporcjonalne liczenie wspólnego podatku do dochodu - jaki - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 lut 2018, 19:26

Przy dochodzie utraconym i wspólnym rozliczeniu małżonków należy podatek dot. źródła utraconego ustalić w proporcji do dochodu utraconego. Ale jaki dochód brać jako podstawę tych obliczeń?
Tzn. przychód minus koszty uzyskania przychodu minus składki społeczne minus składki zdrowotne? Czy może przychód minus koszty uzyskania przychodu?
allynka1410
Praktykant
Od: 12 gru 2017, 9:39
Zajmuję się: Podatki

Napisano: 16 lut 2018, 8:33

popatrz na pierwszy temat na stronie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2018, 14:35

Patrzyłam, a nawet czytałam że zrozumieniem 8-) . Ale mi chodzi nie o sam sposób liczenia, tylko o dane jakie wykorzystuje się do wzoru na proporcję. Konkretnie jaki dochód osoby x _ czy z wydruku z Ministerstwa finansów z pola o nazwie dochód czy dochód minus składka społ. i zdrowotna 9 procent?
allynka1410
Praktykant

Napisano: 16 lut 2018, 14:56

dochód z pola dochód
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2018, 0:19

Dzięki za odp. A mi właśnie przyszła decyzja z SKO, gdzie zarzucają że uwzględniając dochód z pola dochód odchodzi się od ustawowej definicji dochodu rozumianej jako przychód minus kup, składki i podatek. Przy czym wyliczenie czesci podatku przypadającej na dochody utracone polega wg nich na wzieciu pod uwagę dochodu minus składki społ. i zdrow. A podatku w tym momencie nie odejmuja, bo jest on przedmiotem ustalenia. Ciekawe gdzie tak właśnie liczą proporcje. Ja pierwszy raz się z tym spotkałam.
allynka1410
Praktykant

Napisano: 17 lut 2018, 20:32

Czy mogę prosić allynka1410 o dokładne zacytowanie uzasadnienia SKO odnośnie podatku z dochodu utraconego?
Miałam sytuację, w której utrata dochodu i proporcjonalne rozdzielenie podatku na obu małżonków wpłynęły na minimalne przekroczenie kryterium. Podjęłam w tym przypadku decyzję na korzyść strony i cały podatek odliczyłam od dochodu małżonka, który nie uległ utracie gdyż nie znalazłam żadnej konkretnej podstawy prawnej, która mówi jak to robić poprawnie.
Spotkałam się kiedyś z pismem z ministerstwa albo z UW, które mówiło, że w przypadku wątpliwości podejmować decyzje na korzyść strony, może ktoś ma takie pismo - proszę o udostępnienie.
neska74
Praktykant
Od: 06 sty 2016, 13:24
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2018, 16:58

Zdaniem tut. Kolegium strona w sposób nieuzasadniony odeszła od przyjętej w ustawie definicji dochodu wyrażonej w przywołanym powyżej art. 3 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych nakazującej uwzględniać jako dochód między innymi: przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c, 30e i 30f ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych , pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek doch. od os. fiz., skł. na ub. społ. niezaliczone do kosztów uz. przychodu oraz składki na ub. zdrowotne. O ile za zasadne uznać należy niepomniejszenie przychodów o należny podatek dochodowy od os. fiz. (skoro celem wyliczeń jest właśnie ustalenie jak podatek ten rozliczyć) o tyle bezwzględnie powinny być brane pod uwagę pozostałe elementy ujęte w tym przepisie - pomniejszenie o skladki na ub. sp. oraz skł. zdrowotne. Zdaniem tut. Kolegium do proporcjonalnego rozliczania podatku należnego należało wziąć pod uwagę dochód strony (który następnie został utracony)30000 zł (wg wyliczenia: przychód - kup-skł na ub spol-skł. na ub.zdrowotne).itd.....
allynka1410
Praktykant

Napisano: 19 lut 2018, 14:28

tez mam odwołanie w SKO i dziś do mnie dzwonili żebym im wysłała moje wyliczenia dochodu oraz jak rozdzielałam podatek, ciekawe właśnie czy nie czeopią sie tego rozdzielania z proporcji bo ja też tak liczyłam.
KotJarosława
Stażysta
Od: 03 kwie 2017, 11:43
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x