Prośba do asystentów - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 kwie 2016, 14:21

Witam serdecznie wszystkich na tym forum. Jestem studentem Uniwersytetu Gdańskiego Wydziału Nauk Społecznych na kierunku praca socjalna 3 rok i piszę pracę licencjacką na temat asystentury rodzin. Konkretniej chcę zbadać jak asystenci rodzin oceniają pracę w swoim zawodzie oraz jakie widzą plusy i minusy tej profesji.
W związku z powyższym poszukuję asystentów rodzin, którzy byliby chętni do udzielenia odpowiedzi na moje pytania. Potrzebuję minimum 5 osób do tego badania.
Jeżeli ktoś chciałby poświęcić swój cenny czas i pomóc przyszłemu koledze po fachu (oby tak się sprawy potoczyły), to zapraszam do korespondencji mailowej pod adresem [email protected]
Poniżej wstawiam pytania, na które potrzebuję odpowiedzi.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich pomagaczy.

1. Co przyczyniło się do tego, że został Pan/Pani asystentem rodziny?
2. Jak wyobrażał/-a sobie Pan/Pani pracę w zawodzie asystenta rodziny przed jej podjęciem?
3. Jak ocenia Pan/Pani swoją pracę jako asystent rodziny?
4. Jakie dostrzega Pan/Pani zalety wykonywanego zawodu?
5. Czy jest Pan/Pani w stanie podać słabe strony zawód asystenta rodziny?
6. Jaka jest specyfika pracy asystenta rodziny?
7. Jak przebiega praca z rodziną?
8. Czy napotyka Pan/Pani trudności w pracy z klientami?
9. Jeżeli tak, to jak często i jakie to problemy?
10. Czy współpracuje Pan/Pani z innymi placówkami, specjalistami w pracy z rodziną?
11. Jeżeli tak, to jak układa się Państwa współpraca?
12. Jakie czynniki mogą wpłynąć na wypalenie zawodowe wśród asystentów rodzin?
13. Jakie ryzyko i zagrożenia niesie za sobą praca asystenta rodziny?
14. Co może sprzyjać w wykonywaniu pracy asystenta rodziny?
Student_prsocjalna

Napisano: 25 kwie 2016, 14:26

Najmocniej przepraszam za błędy w pytaniach.. to chyba ze stresu, ponieważ trochę głupio mi prosić Państwa o pomoc, ale nie mam innej możliwości. Nie mam możliwości osobistego kontaktu z asystentami rodzin, a zależało mi na napisaniu pracy właśnie na ten temat.
Poprawiam pytania z błędami:

1. Co przyczyniło się do tego, że został/-a Pan/Pani asystentem rodziny?
5. Czy jest Pan/Pani w stanie podać słabe strony zawodu asystenta rodziny?

Jeszcze raz przepraszam za błędy i z góry dziękuję za poświęcony czas.
Student_prsocjalna

Napisano: 26 kwie 2016, 17:58

Pięknie dziękuję za pierwszą odpowiedź :) Jestem pozytywnie zaskoczony i niezwykle uradowany, że znalazła się osoba, która zdecydowała się poświęcić mi swój cenny czas.
Dostałem bardzo ważną wskazówkę, że do wywiadu powinna być dołączona metryczka, zatem dołączam jeszcze dodatkowe pytania:

Wiek osoby badanej

Wykształcenie - zastanawiałem się czy zawrzeć pytanie o wykształcenie, ale z tego, co się orientuję ze średnim wykształceniem również jest szansa na zostanie asystentem rodziny, więc załączam to pytanie

Miejsce zamieszkania (Wieś, Miasto do 50 tys., Miasto 50-100 tys., Miasto powyżej 100 tys. mieszkańców)

Pozdrawiam
Student_prsocjalna

Napisano: 04 maja 2016, 11:30

Mam już dwie odpowiedzi :) Bardzo dziękuję!
Potrzebuję jeszcze trzech i mógłbym zacząć opracowywać wyniki badań.
Mam nadzieję, że asystenci mnie wspomogą i podzielą się swoimi doświadczeniami zawodowymi. Pozdrawiam! ;)
Student_prsocjalna

Napisano: 12 maja 2016, 16:25

Witam serdecznie!

Mam nadzieję, że już po raz ostatni zawracam Państwu głowę, ale potrzebuję jeszcze tylko jednej odpowiedzi i mogę zabierać się za analizowanie wyników badań i dokończenie mojej pracy licencjackiej.

A wszystkim tym, którzy do tej pory odpowiedzieli na moje pytania raz jeszcze serdecznie dziękuję :D
Student_prsocjalna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x