Kolejny raz zderzyłem się dzisiaj z "POMOSTEM", a konkretnie z raportami.
Można sobie wszystko fajnie wygenerować: rodziny, kwoty, okresy, no niby wszystko super, ale to jest mi niepotrzebne.
Nie korzystam z funkcji robienia raportów tylko dlatego, że są one bezsensu.
Czy możemy dodać w kolumnie "raporty" zakładkę "analiza dzieci umieszczonych w pieczy"?
Podam przykład:
Dziś trzeba było zrobić zapotrzebowanie środków na świadczenie 300+.
Wchodzę w raporty i wyszukuję rodziny (+ skład rodziny), żeby policzyć ile mamy dzieci. Niestety, ustawienie do tego daty urodzenia też zajęło mi trochę czasu i już prawie witam się z gąską, ale chwila... a co jeśli rodzina zrezygnowała ze świadczeń? Mamy przecież kilka takich rodzin. Nie biorą świadczeń na utrzymanie dziecka, bo nie chcą obciążać rodzica biologicznego (bo to np. syn albo córka), ale 300+ się należy i mogą złożyć wniosek niezależnie od całej reszty świadczeń.
Taka rodzina nie jest świadczeniobiorcą w rozumieniu pomostu więc nie zostanie ujęta w raporcie, a środki zapotrzebować trzeba.
Niby można generować swoje własne raporty, ale poziom skomplikowania jest godny informatyka na poziomie hakera, a ja nim nie jestem. Poza tym, z tego co szukałem to tam też nigdzie nie występuje "dziecko w pieczy zastępczej". Jak już to jest tylko świadczeniobiorca, czyli rodzice... i jesteśmy w punkcie wyjścia.
Chciałbym mieć zakładkę:
"Analiza dzieci w pieczy" (chodzi o sytuację gdzie dziecko jest w aktywnej rodzinie bez względu na świadczenia - teczka rodzin / zakładka inne / checkpoint z zaznaczeniem typu rodziny)
A w tej zakładce możliwość dowolnego wyszukiwania danych:
- jakie świadczenia pobiera na dziecko rodzina - typ i wysokość
- czy posiada orzeczenie o niepełnosprawności - zgodnie z tym jak liczone jest to do sprawozdania (czy dziecko wymaga specjalistycznej opieki)
- pracownik prowadzący rodzinę, do której przynależy dziecko
- z jakiego powiatu pochodzi
- ewentualnie inne dane jeśli coś pominąłem z tych podstawowych spraw.
W zakładce "Analiza dzieci w pieczy" już idealnym byłoby dodanie jeszcze jednej możliwości, aby można było do tego doliczać osoby usamodzielniane i zrobić podział pomiędzy dzieci w pieczy, a osoby usamodzielniane.
Generalnie wszystko się sprowadza do tego, żeby można było szukać "po dzieciach".
Super gdyby do tego była podobna zakładka z usamodzielnianymi z możliwością sprawdzenia czy opuścił piecze rodzinną czy instytucjonalną.
Pracuję tutaj już kilka lat i cały czas prowadzę swoje rejestry na dwa sposoby.
1 - żeby wszystko zgadzało się finansowo to korzystam z pomostu,
2 - jeśli chcę coś znaleźć, podać statystykę, sprawozdanie raport, etc. to mam swoją bazę w excelu i wszystko muszę liczyć poza pomostem.
To jest mocno bez sensu. Zwłaszcza jak nie ma jednego pracownika, a trzeba zrobić zapotrzebowanie środków na 300+. Skąd ja mam wiedzieć jakie dokładnie dzieci ma mój kolega i ile lat te dzieci mają? Skoro z pomostu to nie wynika... Wynika, ale znalezienie tego graniczy z cudem.