Prośba nieletniego o inf o pobranych na niego św - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 mar 2017, 10:01

Witam. mam taka sytuację, matka pobierała na nieletniego ZR międzyczasie on przeprowadził się do ojca i tam mieszkał lecz nie miał pobytu ustalonego przez sąd przy ojcu, po jakimś czasie jest postanowienie sądu o przebywaniu nieletniego przy ojcu. Obecnie synek złożył mi prośbę o info na temat pobieranych na niego świadczeń przez matkę w okresie z przed postanowienia sądu i po (właściwie te po będą do zwrotu) (podpisany on i ojciec) czy mogę mu wydać zaś z inf jaką chce?
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 13 mar 2017, 10:04

Myślę ,że nie możesz ujawnić takich danych bez zgody świadczeniobiorcy
...a właściwie po co im takie zaświadczenie???
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 13 mar 2017, 10:19

Pewnie bedzie chciał tą kasę od matki wyciągnąć, poza tym doszły mnie słuchy że chcą się starać o podwyższenie alimentów. Trochę zakręcona sprawa matka twierdzi że pomimo tego że dziecka nie było z nią to i tak mu kupowała różne rzeczy typu kurtka buty ity, natomiast dziecko twierdzi że nic nie otrzymywał i pewnie będzie chciał od niej pieniądze za ten okres
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 13 mar 2017, 11:53

matka jak ma faktury to jest wygrana
ale rodzice po rozwodzie ? zasądzone alimenty są ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 13 mar 2017, 11:58

jak będzie sprawa sądu, sąd może się o udzielenie takich informacji zwrócić
takie ja mam zdanie, dotąd tak uważaliśmy i robiliśmy że na wniosek instytucji lub za zgodą strony - zgody takiej nie było
ale nasz radca prawny uważa, że jeśli rodzic nie ma pozbawionej, czy choć ograniczonej władzy rodzicielskiej, to ma takie sama prawa do posiadania a my do udzielania informacji na temat ich wspólnego dziecka, jak drugi rodzic z którym dziecko przebywa
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 13 mar 2017, 14:09

Sytuacja jest taka że żadno z rodziców nie jest pozbawione władzy rodzicielskiej. Do pewnego czasu alimenty płacił tatuś a teraz płaci mamusia ale wracając do tematu wystawić dziecku odpowiednie zaśw jakie chce czy musi być na to zgoda matki, narazie sąd nie wchodzi w grę?
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 14 mar 2017, 8:46

???
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 14 mar 2017, 8:48

nieletni nie ma pełnię zdolności prawnych więc pod jego wnioskiem musi być podpis jego opiekuna.
Trudno uznać, że nie jest Stroną więc jak będziesz miał podpisy to trudno mu nie dać zaświadczenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2017, 9:52

dzięki Elmer
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x