Prosze podpowiedzcie. Pani ma przyznane św. rodzicielskie na syna, teraz dostała orzeczenie z pkt 7 i 8 i chce przejść na świadczenie pielęgnacyjne. Czy może i od kiedy? Nadal jest zarejestrowana w PUP. Czy mogę przyznać ŚP od 1 marca i jednocześnie uchylić ŚR? Czy rejestracja w PUP wpływa jakoś na przyznanie świadczenia?
Rejestracja nie wpływa na świadczenie pielęgnacyjne.
III SA/Kr 1583/14 - Wyrok WSA w Krakowie
"Podkreślić należy, że w ustawie o świadczeniach rodzinnych nie ma przepisu wykluczającego osobę bezrobotną od możliwości uzyskania świadczenia, o jakim mowa w art. 17 ust. 1. Przepis art. 17 ust. 5 tej ustawy zawiera przesłanki wyłączające prawo do omawianego świadczenia, wyliczając w sposób enumeratywny kategorie osób, którym świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje. Katalog tych osób ma charakter zamknięty. Wśród osób pozbawionych z mocy ustawy świadczenia, o jakim mowa w art. 17 ust. 1, nie wymieniono bezrobotnego, zatem ustawodawca nie wykluczył tej kategorii osób z możliwości uzyskania omawianego świadczenia."
a ja słyszałam ze musi się wyrejestrować z Urzędu Pracy bo wtedy zgłasza chęć pracy i w urzędzie pracy podpisuje zobowiązanie ze chce pracować, a u nas wpisuje we wniosku że rezygnuje z zatrudnienia i innej pracy zarobkowej? Poza tym jak z opłacaniem ZUSu ? My mamy obowiązek opłacania za nią ZUS i UP też w takiej sytuacji. Ja bym ją zobowiązała do wyrejestrowania z Urzędu Pracy.