Dzień dobry. Pan złożył wniosek o KDR dla siebie i 3 dzieci poniżej 18 roku życia. Wprowadzając wniosek do systemu wyskoczył mi komunikat, że pierwsze dziecko ma już wydaną KDR w innej gminie. Wiemy, że dziecko mieszka w naszej gminie z ojcem (Ojciec pobiera u nas świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny na to dziecko). Jak postąpić w tej sytuacji? Czy ktoś może mnie pokierować? Bardzo proszę o podpowiedź
Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz.U. z 2021 r. poz. 1744) - dalej ustawa o KDR, Kartę przyznaje wójt właściwy ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej.
Zatem karte przyznajemy tam gdzie dziecko mieszka (czyli w Twojej gminie). System sam poinformuje że karta z innej gminy przestanie działać.
A przy dziecku, które już ma przyznaną KDR powinnam wybrać opcję: wnoszę przyznanie nowej KDR dla członka rodziny wielodzietnej, który był wcześniej jej posiadaczem? Bo coś system mnie nie przepuszcza. Pojawia mi się komunikat : " Lista uprawnionych członka 1Pozycja 1 rola uprawnionego musi być wybrana"
Czy gminę w której karta przestanie działać trzeba poinformować o fakcie przyznania KDR w naszej gminie?
Jeszcze jedno pytanie. W liście błędów wyskakuje mi informacja, że stara karta zostanie unieważniona podczas odbioru nowej. Ale wyskakuje mi również komunikat, że karta elektroniczna nie zostanie przyznana, ponieważ osoba posiada inną. Czy tak to powinno wyglądać? Czy zrobiłam coś źle?