Prośba o pomoc do: Szarak, Tom, Ewalu i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 lut 2023, 15:51

Mamy sytuację, że osoba od razu jak składała wniosek o ŚP na osobę dorosłą niepełnosprawną miała prawo do renty rodzinnej po zmarłym mężu z KRUS, a po decyzji SKO pobiera u nas i ŚP w całej kwocie i rentę rodzinną.

Obecnie przychodzi klientka, która od paru lat pobiera u nas świadczenie pielęgnacyjne na osobę dorosłą niepełnosprawną (po odwołaniu do SKO i WSA) w wysokości różnicy między rentą chorobową z tyt. częściowej niezdolności do pracy a kwotą świadczenia pielęgnacyjnego, przyznane na podstawie wyroku WSA.
Obecnie ma możliwość pobierania renty rodzinnej po zmarłym mężu.
Dodam, że Pani twierdzi że w ZUSie zawiesili jej prawo do renty rodzinnej i nadal pobiera rentę chorobową, gdyż ma u nas prawo do ŚP a ZUS czeka na nas czy u nas będzie miała prawo dalej do ŚP i wtedy jej odwieszą rentę rodzinną a uchylą rentę chorobową.

Czy my możemy przyznać jej całą kwotę ŚP? Czy powinniśmy jej uchylić to co teraz pobiera i odmówić ŚP żeby się odwołała? Jak do tego podejść?
Nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić? Pomóżcie proszę.
Renia C
Praktykant
Od: 10 lut 2023, 15:10
Zajmuję się: SR

Napisano: 13 lut 2023, 9:09

Coś mi tu nie pasuje. Najpierw piszesz, że pobierała rentę z KRUS a później piszesz, że ZUS jej wstrzymał wypłatę. Drugą rzeczą jaka mnie martwi, to że był zbieg renty rodzinnej i renty z tytułu niezdolności do pracy i twierdzisz, że WSA nakazało płacić różnicę ? Pierwszy raz coś takiego widzę. Podaj proszę sygnaturę tego wyroku. Trzecią rzeczą jest, że ZUS do tej pory wypłacał bez problemu i nagle wstrzymał ?

Tak czy siak to co strona mówi to mi nie wystarczy. Trzeba sytuację wyjaśnić z ZUS czy tam KRUS bo sam już nie wiem. Po wyjaśnieniach z ZUS/KRUS jeżeli WSA kazało płacić różnicę pomiędzy rentą z tyt. niezdolności do pracy a obecnie jest ona wstrzymana to trzeba zmienić decyzję o ŚP i wypłacić w pełnej kwocie. Jeżeli zostanie zabrana renta z tyt. niezdolności do pracy w zbiegu z rentą rodzinną no to sorry ale uchylenie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 lut 2023, 9:42

Naplątałam:
Pierwszy przypadek z KRUS - nie mam problemu.

Drugi przypadek z ZUS mam problem:
klientka od paru lat pobiera u nas świadczenie pielęgnacyjne na osobę dorosłą niepełnosprawną (po odwołaniu do SKO i WSA) w wysokości różnicy między rentą chorobową z tyt. częściowej niezdolności do pracy a kwotą świadczenia pielęgnacyjnego, przyznane na podstawie wyroku WSA.
Dodam, że Pani twierdzi że w ZUSie zawiesili jej prawo do renty rodzinnej i nadal pobiera rentę chorobową, gdyż ma u nas prawo do ŚP a ZUS czeka na nas czy u nas będzie miała prawo dalej do ŚP i wtedy jej odwieszą rentę rodzinną a uchylą rentę chorobową.

wyrok WSA Lublin - Sygnatura akt II SA/Lu 747/19
Renia C
Praktykant

Napisano: 13 lut 2023, 9:42

Naplątałam:
Pierwszy przypadek z KRUS - nie mam problemu.

Drugi przypadek z ZUS mam problem:
klientka od paru lat pobiera u nas świadczenie pielęgnacyjne na osobę dorosłą niepełnosprawną (po odwołaniu do SKO i WSA) w wysokości różnicy między rentą chorobową z tyt. częściowej niezdolności do pracy a kwotą świadczenia pielęgnacyjnego, przyznane na podstawie wyroku WSA.

wyrok WSA Lublin - Sygnatura akt II SA/Lu 747/19
Renia C
Praktykant

Napisano: 13 lut 2023, 9:57

Napisz do ZUS zapytanie czy Pani ma przyznaną rentę rodzinną w zbiegu z innym świadczeniem. Jak ZUS odpisze, że tak to masz postawę do uchylenia.
Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę:
ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego lub rodzicielskiego świadczenia uzupełniającego, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 r. o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 13 lut 2023, 10:25

Bardzo dziękuję za pomoc.
Renia C
Praktykant

Napisano: 13 lut 2023, 17:51

Tak jeszcze myślałem o tym i dobrze by było wcześniej stronie powiedzieć o tym co ją może spotkać aby nie została ze świadczeniem w mniejszej wysokości. Może sama zrezygnuje z renty rodzinnej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x