Prośba o pomoc - odzyskanie kosztów odpłatności - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 14 cze 2011, 10:50

Bardzo proszę o przedstawienie jak u Was wygląda cała \"droga\"odzyskiwania kosztów odpłatności za osobę przebywającą w DPS.
Rodzina - córka nie zobowiązała się do ponoszenia odpłatności (dochód powyżej 300%) i co teraz po kolei należy zrobić, żeby wszystko było zgodnie z prawem: umowa (sami mamy ją stworzyć pomimo, że córka nie zobowiązała się płacić? i jej nie podpisze) czy decyzja o odpłatność?, wniosek do sądu? jakie są wasze doświadczenia, praktyki:)
dziękuje za pomoc:)
~Minika

Napisano: 17 cze 2011, 17:12

to po co umowa jak jej nie podpisze
~Ola

Napisano: 17 cze 2011, 22:32

Wysłać umowę z wezwaniem do zapłaty, jak nie odeśle to znaczy ,ze nie podpisze jej. Za określony czas wszczęcie postępowania, decyzja z art.104 ust.3 w związku z art.61 ust.3, upomnienie, tytuł egzekucyjny!
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2011, 19:09

Witam:), Ja mam podobny problem jako pracownik socjalny w DPS. Opiekun prawny mieszkanki non stop zamydla oczy i nie płaci różnicy w potrąceniach za pobyt swojej podopiecznej mimo iz podpisała zobowiązanie. Traz ksiegowa wystawiła note ale dalej cisza jakby nie zdawała sobie sprawy z konsewencji. Ja juz sie za nia tłumaczyłam tzn. za tego opiekuna prawnego i teraz znów ma niedopłate . Proszę powiedzcie mi jak mam to rozwiązac aby nie wkurzac sie za bardzo na lekceważace podejscie tej kobiety? Została poinformowana o konsekwencjach że Sąd lub wszęcie postępowania egzekucyjnego ale dalej sobie to olewa że sie tak wyraże. A ja bym chciała to doprowadzic do końca bo szkoda mi mieszkanki bo opiekun prawny nie dosyc ze pobiera 30 % pozostłej czewści dochody to jeszcze nic nie wpłaca zeby uregulowac jakiekolwiek należności.
~KASIA

Napisano: 21 cze 2011, 21:21

Myślę że bez sądu się nie obędzie, przecież składacie sprawozdania do sądu i co piszecie na temat wywiązywania się owej pani z powierzonego jej zadania? Widzę tu rolę szefa, bo to on ma dbać o dobro Mieszkanki.
~mikka

Napisano: 21 cze 2011, 22:16

Wydaje mi się jednak, że działania w stosunku do opiekuna powinien podjąć ośrodek, który sprawę kierował. Note obciążeniową na ośrodek,że osoba zobowiązana decyzją nie wywiązuje się z opłat za pobyt w dps. Zgodnie z art.61 ust.3 gmina wnosi zastępczo opłaty w przypadku niewywiązywania się z odpłatności osób zobowiązanych. A gmina jak zapłaci za klienta, to szybko podejmie starania o wyegzekowanie odpłatności od opiekuna.
~ala

Napisano: 22 cze 2011, 0:39

Dziękuje za szybką odpowiedz. No właśnie u nas to takie sprawozdania to rzadko. ja powiem szczerze, że jak pracuje 3 lata to chyba 2 razy coś takiego robiłam i to tylko na odpowiedz dla Sądu. Ta niedopłata to róznica w potrąceniach jakie ZUS robi i przekazuje na konto dps a naliczeniem przez PCPR. bo według ustawy o ubezpieczeniach spolecznych tam jest 65% a ustawa o pomocy społecznej to 70% i kurcze ta róznica no. Jezu jakbym mogła to bym tej kobiecie uprzykrzyła zycie za to wszystko. Ja wiem ze to sie chyba skonczy w Sądzie bo chyba pani dyrektor tez juz bedzie miała dosyc jej kłamstw. W zasadzie to moglabym wystosowac pismo do Sądu ale nie wiem z której strony to ugryzc bo nigdy tego nie robiłam. Moze ktos pomoze co??Kurde przeciez ja jestem zeby im pomagac a nie uzerac sie z kims kto kłamie i lekcewazy sobie i mnie i dps i kazdego z nas pracownikow.Nie jestem pracownikiem socjalnym zeby swiecic oczami przed szefowa a zeby cos zrobic . Pomózcie:)
~KASIA

Napisano: 22 cze 2011, 1:06

Zapomniałam dodac ze mieszkanka jest przyjeta na starych zasadach czyli decyzja sprzed 2004r.
~KASIA

Napisano: 26 cze 2011, 22:22

W przypadku osoby na starych zasadach to opłata 70% dochodu podopiecznego i nic więcej, reszta do dotacja państwa więc żadnych dopłat do pobytu nie ma ani rodzina ani ops.Jeżeli opiekun prawny pobiera końcówkę z ZUSu po potrąceniu kosztów utrzymania to bez żadnej umowy z Wami jest zobowiązany do regulowania dopłaty za pobyt wynikającej z różnicy w przepisach prawnych prawnych, nie byłoby problemu, gdyby ZUS przesyłał pozostałą kwotę na konto depozytowe dps, ale to jest z kolei niezgodne z ich przepisami.Proponuję wysłać Pani wezwanie do zapłaty (polecony ze zwrotnym poświadczeniem odbioru) nawet kilka razy, obowiązkowo z naliczonymi odsetkami. Jeżeli nie ureguluje pisać ponownie a następnie zawiadomić sąd rodzinny o całej sytuacji, załączyć kopie wysyłanych pism czy notatek służbowych np. z rozmów z opiekunem prawnym na temat całej sytuacji - opiekun prawny ewidentnie nie wynonuje nalezycie swoich obowiązków i - nie czarujmy sie - okrada podopieczną. Sąd może w takiej sytuacji nakazać dopełnienie zapłaty a nawet zwolnić ze sprawowania opieki. Nie wspomnę, że skoro opiekun prawny zabiera resztę środków, to winien zabezpieczać dopłaty do leków, ewentualnych pieluchomajtek, kosmetyków, odzieży, bieżących potrzeb jak wypłata kieszonkowego, bilet do kina itp. Nie czekajcie w takiej sytuacji na zapytanie sądu jak się opiekun wywiązuje tylko piszcie sami, to jest jawny wyzysk i należy z tym walczyć.
~xxxx

Napisano: 02 lip 2011, 23:59

Dziękuję za pomoc. W między czasie rozmawiałam z Pania Dyrektor i wiecie co zrobiłam? Napisałam wniosek do dyrekcji o podjecie stosownych kroków w celu odzyskania zaległosci i sprawa zostanie przekazana ksiegowej ii ona to bedzie załatwiac. opiekun prawny podpisał oswiadczenie obowiązujace do odwołania dotyczace wyrazenia zgody przez niego na potracanie róznicy w kosztach odpłatnosci na podstawie ustawy o ubezpieczeniach społecznych. sama pod soba wykopała dołek. tak to jest jak sie ignoruje przepisy i mysli ze jak raz na 3 miesiace wpadnie sie do podopiecznego zostawi pare zł to jest wykonywanie obowiązku opiekuna prawnego. Mnie to za bardzoo irytuje ale wiecie chodzi o kase,czyli jak zawsze. biedny człowiek nie dosyc ze chory to go eszcze okradaja i nie zabezpieczaja potrzeb. I to najblizsza rodzina. i ta osoba za kazdym razem jak mowiłam jej o tym co moze byc tzn. jakie moga byc konsekwencje to mowiła ze ona to załatwi, zaplaci i wogole..Pozdrawiam.
~KASIA

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x