skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 cze 2011, 18:14

Witam
Jak moi poprzednicy mam podobny problem związany z odpłatnością za pobyt mojej mamy w DPS. Wstępnie powiem, że pomimo nie podpisania umowy o przyjęciu mojej mamy do DPS, a umowa przyszła listem poleconym półtorej miesiąca po umieszczeniu jej (czyli nie powinna tam przebywać bo umowa przyszła z opóźnieniem a pomimo to ją przyjęli) zdążyli mi założyć sprawę w sądzie cywilnym i nic to im nie pomogło, to teraz męczą mnie, abym zwrócił im pieniądze które pokrywało starostwo. Przed umieszczeniem powiedziałem, że jestem w stanie płacić na utrzymanie mamy 500zł. Nikt wcześniej mi nie powiedział, że dopłata to około 1700zł. Cała ta sprawa trwa już półtorej roku i nie wiem z jakim skutkiem się zakończy. Co miesiąc wpłacam 500zł. pomimo, że kierownik OPS-u zabronił mi dokonywania wpłat w takiej wysokości. Sądzę, że kolejnym krokiem będzie sprawa w sądzie administracyjnym. Proszę o pomoc, abym mógł się do tego przygotować.
Mój mail
[email protected]
~Dariusz

Napisano: 18 cze 2011, 22:13

raczej powinna byc wydana decyzja w sprawie zwrotu zapłaconych przez starostwo opłat za dps, jak decyzja się uprawomocni (chyba ,że będziesz się dowoływał) to wtedy wystawia się upomnienie, nie zapłacisz, to tytuł wykonawczy do komornika urzędu skarbowego. Póki co taka jest droga administracyjna dochodzenia zwrotu od osób zobowiązanych do wnoszenia opłaty, jeżeli dochód ich przekracza na dzień dzisiejszy 300% kryterium dochodowego o którym mowa w ustawie.
~ala

Napisano: 18 cze 2011, 22:20

jeżeli masz dochody na osobę w rodzinie 351 x 300 % tj. 1.053 zł. lub poniżej na osobę ( netto )to mogą ci naskoczyć - dobrowolna wpłata, jeżeli masz wyższe to już gorzej
~buldog

Napisano: 20 cze 2011, 12:42

A ja mam dochód poniżej kwoty 1053 a 27 czerwca sprawę w sądzie. Czy mogą mi coś zasądzić? Sprawę założyła mi kierowniczka GOPS w sprawie alimentów na niepełnosprawnego brata mieszkającego w DPS.
~Ania

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x