Prośba o ręczne przeliczenie DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 mar 2019, 11:13

Witam, mam prośbę - czy ktoś umie ręcznie przeliczać kwotę dodatku mieszkaniowego ? Chodzi o sposób ogólny. Pozdrawiam
DanTer
Praktykant
Od: 14 mar 2019, 11:04
Zajmuję się: Witam, umie ktoś ręcznie przeliczać dodatek mieszkaniowy ? Pozdrawiam

Napisano: 14 mar 2019, 12:11

Ciężko tak "na sucho", lepiej na przykładzie. Ale spróbujmy.

Jeśli mieszkanie nie należy do zasobu mieszkaniowego gminy to czynsz przyrównujesz do takiego, jaki wnioskodawca ponosiłby, gdyby lokal wchodził w jego skład. Doliczasz opłatę za CO, wodę, kanalizację (lub wywóz nieczystości płynnych), za wywóz nieczystości stałych. To będą Twoje WYDATKI.

Obliczasz 10%, 12%, 15% lub 20% z dochodów miesięcznych gospodarstwa domowego ( w zależności ile –patrz art. 6 ust. 1 i 2 ustawy o DM).To będzie Twój PROCENT DOCHODÓW.

Naliczasz wydatki ryczałtowe za brak CO, CCW i gazu przewodowego wg wzoru:
Brak CO: 5 kWh x …… zł (stawka za 1 kWh z faktury za energię) x .....m2 (powierzchnia lokalu lub powierzchnia normatywna wg art.5 ust.1 w zalezności od osób)
Brak CCW: 20 kWh x ..... zł (stawka za 1 kWh) x ilość osób
Brak gazu: …. Zł (stawka za 1 kWh) x 10 ( +2 za każdą następną osobę) np. dla 4 osób będzie 16.
To będą WYDATKI RYCZAŁTOWE.

Teraz obliczasz:
(Wydatki + wydatki ryczałtowe) - procent dochodów = dodatek mieszkaniowy

Wtedy sprawdź, czy obliczony dodatek nie jest większy niż 70% (lub mniej-wg Twojej gminy). Czyli:
(Wydatki + wydatki ryczałtowe) x 70% = dodatek zgodnie z art6 ust 10. Przyznajesz ten mniejszy.

Pamiętaj o art. 5 ust. 1 : jeśli powierzchnia użytkowa przekracza podane w art. metry, to musisz przeliczyć wydatki na powierzchnię normatywną. Czyli np.
Powierzchnia lokalu wynosi 50 m2, mieszkają 3 osoby.
Przeliczasz: (wydatki : 50m2) x 45 m2 i takie wydatki bierzesz pod uwagę w dalszym liczeniu, a nie te, które wnioskodawca faktycznie ponosi.

To tak w skrócie, biorąc pod uwagę najprostszy przykład... jeśli nie rozumiesz, to bedziemy męczyć dalej na przykładzie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 14 mar 2019, 12:51

Wszystko super przedstawione :) zrozumiałam, bardzo dziękuję. Myślę, że przyda się nie tylko mnie ta wiedza. Serdecznie pozdrawiam.
DanTer
Praktykant
Od: 14 mar 2019, 11:04
Zajmuję się: Witam, umie ktoś ręcznie przeliczać dodatek mieszkaniowy ? Pozdrawiam

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x