Prośba o umorzenie należności alimentacyjnych

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Milusia92
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/DO
Kontakt:

Prośba o umorzenie należności alimentacyjnych

Post autor: Milusia92 »

Dłużnik zwrócił się z prośbą o umorzenie należności, ja jestem OWW. Już kilka lat nie pobiera wierzycielka funduszu, ponieważ on jej płaci i od 3 lat sam wpłaca 500 zł (zasądzonych alimentów jest 2000 zł, więc nie ma 50 %). Od czerwca będzie sprawował faktyczną opiekę na dziećmi. Była żona zobowiązała się płacić jemu alimenty. Wszystko odbywa się na podstawie Porozumienia rodzicielskiego, jest przed sprawą sądową. Należność to około 70 tysięcy. Wysłałam prośbę o wywiad środowiskowy z tym panem. Co byście zrobili? umorzyć czy odmówić ? według mnie nie spełnia przesłanek.
A.Panek
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Re: Prośba o umorzenie należności alimentacyjnych

Post autor: A.Panek »

Art. 30 mówi, że jeśli egzekucja jest skuteczna przez okres 3 lat w kwocie nie niższej niż zasądzone alimenty to dłużnik może ubiegać się o umorzenie 30% należności.

ale jestem tu nowa, może mądrzejsi się wypowiedzą
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

zależy z jakiego artykułu chce umorzenie.
W żadnym wypadku jednak nie robi się wywiadu środowsikowego
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
inspektorr
Referent
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: inspektorr »

a co w przypadku gdy dłużnik chce rozłożenia na raty długu. My jesteśmy tylko OWW. Na podstawie art 30 ust 2 OWWW może przychylic sie do prośby uwzględniajać sytuację dochodową i rodzinną dłużnika. Jak taką sytuację ustalić. OWD odmówił udzielenia informacji z art 22 ust 1. Może art 52 kpa? bo wydaję sie ze nie ma podstaw do wezwania dluznika do stawienia w celu uzupelnienia wniosku bez zwrotu kosztow podrozy :)
A.Panek
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: A.Panek »

ja wzywam do dostarczenia dokumentów (żeby poznać sytuacje wnioskodawcy)
- rachunki za poprzedni miesiąc (czynsz, woda, gaz, prąd)
- dochody za poprzedni miesiąc
- oświadczenie dotyczące aktualnej sytuacji rodzinnej (z kim mieszka, kogo ma na utrzymaniu, czy korzysta z jakichś świadczeń w ośrodku)
- czy w rodzinie występuje niepełnosprawność
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

powołaj się na art. 52 kpa, chyba, że sąsiednia gmina. Wtedy sam możesz wzywać:
Art. 51. § 1. Do osobistego stawienia się wezwany jest obowiązany tylko w obrębie gminy lub miasta, w którym zamieszkuje albo przebywa.

§ 2. Obowiązek osobistego stawiennictwa dotyczy również wezwanego, zamieszkałego lub przebywającego w sąsiedniej gminie albo mieście.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
inspektorr
Referent
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: inspektorr »

dłuznik jest z drugiego końca kraju, więć myslę żeby wyjsc z sytuacji pisemnie wezwę go do uzpełnienia / przesłania dokumentów takich jak wyżej w poście. Wyznaczę termin7 lub 14 dni inaczej wniosek pozostanie bez rozpoznania
ODPOWIEDZ