Prośba o wypłacanie ryczałtu wnioskodawcy

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
FA2016
Stażysta
Zajmuję się: FA/DM/DE
Kontakt:

Prośba o wypłacanie ryczałtu wnioskodawcy

Post autor: FA2016 »

Witam mam pytanie, ponieważ zarządca przysłał mi pismo z prośbą o nie przekazywanie im ryczałtu, ponieważ czynsz wnioskodawcy jest mniejszy niż sam dodatek mieszkaniowy z ryczałtem i żeby przekazywać ryczałt wnioskodawcy , bo oni nie mogą jej zwrócić tego ryczałtu. Czy na podstawie ich pisma mogę zmienić decyzję czy musi taki wniosek o zmianę złożyć wnioskodawca? Dodam że wnioskodawczyni jest trudną osobą i chyba się nie bardzo dogaduje z zarządcą.
Co byście poradzili?
Mirabelka
Referent
Zajmuję się: PS

Re: Prośba o wypłacanie ryczałtu wnioskodawcy

Post autor: Mirabelka »

U nas jest tak samo, tj. zarządcy nie zwracają nadpłaconych pieniędzy, tylko leżą sobie one na koncie zarządcy aż sytuacja bedzie taka, że będzie nimi można uregulować częśc czynszu. Więc tu wcale nie musi chodzić o to, czy ona się dogaduje, czy nie z zarządcą. Dla mnie to jest dziwne, że taki zarządca nie chce oddać pieniędzy, które nie sa jego, bo czynsz jest w pełni regulowany. Najbezpieczniej niech wnioskodawca złoży wniosek.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Re: Prośba o wypłacanie ryczałtu wnioskodawcy

Post autor: PCW »

Nie zgadzam się. Wnioskodawca całkiem nie musi cokolwiek składać, gmina musi poradzić sobie bez tego (!!!).
Proszę zauważyć, że przepisy prawa to regulują: ryczałt płaci się do rąk wnioskodawcy (por. §4.2 Rozporządzenia). Odmiennej dyspozycji wnioskodawcy wcale nie musimy honorować, bo niby na jakiej podstawie? Czyż każde życzenie gmina musi spełnić???
Z drugiej strony nie mamy prawa na siłę „wciskać” zarządcy dodatkowe środki (nawet darowizna wymaga zgody).
Niech ów wnioskodawca będzie najtrudniejszy, to zgodnie z prawem będzie mieć 2 wyjścia: 1) pójść do kasy po swoje pieniądze, albo 2) zostawić je gminie, nawet na zawsze (oba przypadki już sprawdzone w praktyce :lol: )
ODPOWIEDZ