Proszę pomóżcie ....Dłużnik ogłosił upadłość dowiedziałam się o ty z pisma od komornika (pismo z lutego) nic z tym nie zrobiłam i chyba bardzo źle prawda???? Co powinnam z tym zrobić i co jeszcze teraz mogę zrobić??? Dłużnik ma w moim ośrodku zadłużenie
Jeśli dłużnik ma zaległości stare to ogólnie masz miesiąc czasu od dnia ogłoszenia upadłości w monitorze sądowym i gospodarczym aby zgłosić do syndyka bezpłatnie wierzytelność (zadłużenie) swojego Ośrodka. Potem jest to płatne - sposób wyliczenia kosztów jest określona w ustawie prawo upadłościowe.
Tu są wzory. Jeśli chodzi o zgłoszenie wierzytelności to ten po 04.03.2020r.
Do syndyka przesyłamy oryginał zgłoszenia plus odpis. Kategorie zaspokajania ujęte są w art. 342 ustawy prawo upadłościowe ale alimenty są w kategorii 1 natomiast odsetki chyba w 3.
DO zgłoszenia należy dołączyć upoważnienie / pełnomocnictwo osoby podpisującej zgłoszenie (u nas zazwyczaj syndycy chcą poświadczonego za zgodność przez notariusza ale można zadzwonić zapytać) oraz decyzje, z których wynika zadłużenie (my dajemy decyzje przyznające FA - też ustalamy telefonicznie z syndykiem czy może być za zgodność czy notarialnie).
Ja do zgłoszenia jeszcze dołączam pismo, w którym zaznaczam, że zgodnie z art. 491 indeks 21 ust. 2 zobowiązania alimentacyjne nie podlegają
Jeśli nie wiesz kto jest syndykiem to taką wiedzę o tym możesz zabrać z postanowienia o ogłoszeniu upadłości (czyli wystąpić do Sądu o jego odpis). Jest szansa, że komornik też go ma bo w Sądzie trwa to długo więc zadzwoń i zapytaj. Jeśli znasz datę ogłoszenia upadłości to możesz też sprawdzić to tu: