Proszę o podpowiedź - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 wrz 2015, 10:58

Witam, jestem bardzo nowa na tej "działce" i co chwilę jakieś wątpliwości więc proszę Was o pomoc i podpowiedź za pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz.
Otóż złożyła mi wniosek klientka, która podała liczbę osób w gospodarstwie domowym 6 (we wcześniejszym wniosku było 7) zmiana tej liczby spowodowana jest tym, iż od 1 września nie mieszka z nią córka i nie wlicza jej do składu rodziny. Jednak w przyjętych dochodach za 3 miesiące poprzedzające złożenie wniosku pobierała na nią zasiłek rodzinny i na to mam decyzję. Do dochodu oczywiście przyjmuję kwoty pobranych zasiłków ale zastanawiam się na ile w tym momencie liczyć skład rodziny czy na 6 (na dzień składania wniosku) czy na 7.
Czy mieliście już takie przypadki?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Wiolaa
Praktykant
Od: 14 wrz 2015, 14:49
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2015, 20:04

Zmiana wielkości gospodarstwa co codzienność, nie widzę problemu, przyjmujemy z zasady wielkość na dzień składania wniosku, w efekcie także dochody tych właśnie osób.
Jeśli chodzi o tamten zasiłek na trzecią osobę, to moim zdaniem można traktować go jako dochód tamtej osoby, której nie ma. Ktoś za nią musiał brać (ale też wydawać), a teraz już nie będzie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 15:14

Dziękuję bardzo za pomoc :-)
pozdrawiam serdecznie :-)
Wiolaa
Praktykant
Od: 14 wrz 2015, 14:49
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 15:25