Proszę o podpowiedź - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 01 sie 2023, 10:33

Mam Panią, która decyzją Cowidovą ma zmienioną decyzję zasiłek pielęgnacyjny w między czasie Pani stanęła na komisji, ale otrzymała stopień lekki ważny do 31.07.2023r. Od w/w orzeczenia złożyła odwołanie i sprawa poszła do Sądu. My cały czas płacimy zasiłek pielęgnacyjny, ponieważ orzeczenie nie jest ostateczne. Rozmawiałam dzisiaj z Panią i powiedziała, że termin rozprawy wyznaczony ma uwaga !!!! marzec 2024r. :o . Więc zastanawiam się, czy powinnam zrobić jakieś zawieszenie postępowania do czasu, kiedy będzie prawomocne orzeczenie o niepełnosprawności, czy nic nie robić. Bo zastanawiam się nad taką sytuację, że jeżeli Pani będzie miała zmienione orzeczenie z lekkiego na umiarkowane z datą ważności do 31.07.2023r. ( bo daty raczej jej nie zmienią, bo nie od tego się odwołuje) to powinna mieć wydaną decyzję w związku z art. 23, czyli do 30 września 2024r. Czy dobrze myślę bo na chwilę obecną chyba nie mogę wydać decyzji, już sama nie wiem
Mag33
Stażysta
Od: 21 cze 2017, 9:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/PS/FA

Napisano: 01 sie 2023, 10:42

nie masz na do wydać decyzji ponieważ orzeczenie nie jest ostateczne. Wojewódzkie Sądy pracy mogą zmienić orzeczenie w różny sposób, i też na pewno wezmą pod uwagę przepisy " przedłużenia 3 terminów". Jeśli orzeczenie będzie utrzymywało w mocy to zwrot świadczeń.
A jak na razie to płacisz zgodnie z ostatnim ważnym orzeczeniem, od którego nie wniosła odwołania.
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x