Prosze o pomoc - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 04 lis 2024, 14:51

Najem mieszkania jednorodzinnego od osoby prywatnej.( umowa najmu jest)
Naliczyłam dodatek oraz ryczałt za brak c.o., c.w. i gazu.
Pytanie
Komu powinnam wypłacić dodatek mieszkaniowy?
1. czy w całości osobie która jest osobą wynajmującą( właściciel domu gzie mój wnioskodawca ma umowę najmu)?
2. czy dodatek wynajmującemu( właściciel domu) a ryczałt dla wnioskodawcy( czyli osobie która wynajmuje dom)?
Będę wdzięczna za podpowiedź
Feliks
Praktykant
Od: 11 cze 2024, 11:30
Zajmuję się: DODATKI MIESZKANIOWE
KADRY

Napisano: 04 lis 2024, 14:59

Zależy od ustaleń, bo to różnie bywa. Ja bym wypłacił właścicielowi dodatek mieszkaniowy, a ryczałt wnioskodawcy.
Wredotny
Stażysta
Od: 30 sie 2024, 8:29
Zajmuję się: Niczym

Napisano: 04 lis 2024, 15:07

Wredotny pisze:
04 lis 2024, 14:59
Zależy od ustaleń, bo to różnie bywa. Ja bym wypłacił właścicielowi dodatek mieszkaniowy, a ryczałt wnioskodawcy.
[/quote
Jakich ustaleń?
Feliks
Praktykant
KADRY

Napisano: 04 lis 2024, 15:09

A wiesz co, czasami właściciele nie mają konta/nie chcą podać i piszą na oświadczeniu (przynajmniej u nas), że proszą o przekazywanie całego dodatku mieszkaniowego na konto wnioskodawcy.
Wredotny
Stażysta

Napisano: 04 lis 2024, 15:38

Wredotny pisze:
04 lis 2024, 15:09
A wiesz co, czasami właściciele nie mają konta/nie chcą podać i piszą na oświadczeniu (przynajmniej u nas), że proszą o przekazywanie całego dodatku mieszkaniowego na konto wnioskodawcy.
a mogę prosić o wzór takiego oświadczenia?
Feliks
Praktykant
KADRY

Napisano: 04 lis 2024, 15:43

Jak w ustawie jest, że właściciel domu jednorodzinnego jest obowiązany dołączyć do wniosku,
o którym mowa w ust. 1, dokumenty albo oświadczenie o wielkości powierzchni
użytkowej, w tym łącznej powierzchni pokoi i kuchni, oraz o wyposażeniu
technicznym domu, to zazwyczaj gdzieś przy tym dołączają oświadczenie i piszą "proszę o przekazywanie całości dodatku mieszkaniowego na konto wnioskodawcy nr ..."
Wredotny
Stażysta

Napisano: 04 lis 2024, 16:11

dodatek można wypłacić albo wynajmującemu albo zarządcy lokalu ...wnioskodawcy nie możemy wypłacać
Art. 8. [Wypłata dodatku mieszkaniowego]
1. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, z góry, w terminie do 10. dnia każdego miesiąca. W tym samym terminie wypłaca się ryczałt, o którym mowa w art. 6 ust. 7.

Przez inną osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny należy rozumieć w szczególności właściciela lokalu mieszkalnego, wynajmującego albo posiadacza samoistnego (art. 7 ust. 7b u.d.m.). Oznacza to, że wynajmujący jest inną osobą niż zarządca budynku, która jest uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny.

Zatem w sytuacji, w której mieszkanie jest wynajmowane od osoby prywatnej dodatek mieszkaniowy należy wypłacić wynajmującemu, który ma status innej osoby uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 05 lis 2024, 10:13

:-) pisze:
04 lis 2024, 16:11
dodatek można wypłacić albo wynajmującemu albo zarządcy lokalu ...wnioskodawcy nie możemy wypłacać
Art. 8. [Wypłata dodatku mieszkaniowego]
1. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, z góry, w terminie do 10. dnia każdego miesiąca. W tym samym terminie wypłaca się ryczałt, o którym mowa w art. 6 ust. 7.

Przez inną osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny należy rozumieć w szczególności właściciela lokalu mieszkalnego, wynajmującego albo posiadacza samoistnego (art. 7 ust. 7b u.d.m.). Oznacza to, że wynajmujący jest inną osobą niż zarządca budynku, która jest uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny.

Zatem w sytuacji, w której mieszkanie jest wynajmowane od osoby prywatnej dodatek mieszkaniowy należy wypłacić wynajmującemu, który ma status innej osoby uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny.
Akurat u mnie to wyszło tak, że właściciel podał nr konta do wypłaty, po czym okazało się, że to konto wnioskodawcy. Wnioskodawca wypłaca dodatek mieszkaniowy ze swojego konta, po czym wraz z czynszem przekazuje do rąk właściciela.

Z właścicielem trudno się dogadać i finalnie stanęło na tym, że on w każdym wniosku piszę pisemne oświadczenie, aby przekazywać pieniądze na konto wnioskodawcy...
Wredotny
Stażysta

Napisano: 05 lis 2024, 10:31

Hmmm...no niby tak...albo po prostu właściciel nie chce swojego konta podawać :)
Ja bym przelewała to na konto zarządcy...wszystkie wynajmowane przelewam na konto zarządcy i nikt nie robi problemów...czyli wyraża zgodę :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 05 lis 2024, 10:39

:-) pisze:
05 lis 2024, 10:31
Hmmm...no niby tak...albo po prostu właściciel nie chce swojego konta podawać :)
Ja bym przelewała to na konto zarządcy...wszystkie wynajmowane przelewam na konto zarządcy i nikt nie robi problemów...czyli wyraża zgodę :)
Tylko nie ma zarządcy, bo to akurat domek jednorodzinny i tylko płacą podatek do US.
Wredotny
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x