Prosze o pomoc
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DODATKI MIESZKANIOWE
KADRY - Kontakt:
Prosze o pomoc
Najem mieszkania jednorodzinnego od osoby prywatnej.( umowa najmu jest)
Naliczyłam dodatek oraz ryczałt za brak c.o., c.w. i gazu.
Pytanie
Komu powinnam wypłacić dodatek mieszkaniowy?
1. czy w całości osobie która jest osobą wynajmującą( właściciel domu gzie mój wnioskodawca ma umowę najmu)?
2. czy dodatek wynajmującemu( właściciel domu) a ryczałt dla wnioskodawcy( czyli osobie która wynajmuje dom)?
Będę wdzięczna za podpowiedź
Naliczyłam dodatek oraz ryczałt za brak c.o., c.w. i gazu.
Pytanie
Komu powinnam wypłacić dodatek mieszkaniowy?
1. czy w całości osobie która jest osobą wynajmującą( właściciel domu gzie mój wnioskodawca ma umowę najmu)?
2. czy dodatek wynajmującemu( właściciel domu) a ryczałt dla wnioskodawcy( czyli osobie która wynajmuje dom)?
Będę wdzięczna za podpowiedź
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Niczym
- Kontakt:
Re: Prosze o pomoc
Zależy od ustaleń, bo to różnie bywa. Ja bym wypłacił właścicielowi dodatek mieszkaniowy, a ryczałt wnioskodawcy.
-
- Praktykant
KADRY - Kontakt:
Wredotny pisze: 04 lis 2024, 14:59 Zależy od ustaleń, bo to różnie bywa. Ja bym wypłacił właścicielowi dodatek mieszkaniowy, a ryczałt wnioskodawcy.
[/quote
Jakich ustaleń?
-
- Stażysta
- Kontakt:
A wiesz co, czasami właściciele nie mają konta/nie chcą podać i piszą na oświadczeniu (przynajmniej u nas), że proszą o przekazywanie całego dodatku mieszkaniowego na konto wnioskodawcy.
-
- Praktykant
KADRY - Kontakt:
a mogę prosić o wzór takiego oświadczenia?Wredotny pisze: 04 lis 2024, 15:09 A wiesz co, czasami właściciele nie mają konta/nie chcą podać i piszą na oświadczeniu (przynajmniej u nas), że proszą o przekazywanie całego dodatku mieszkaniowego na konto wnioskodawcy.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Jak w ustawie jest, że właściciel domu jednorodzinnego jest obowiązany dołączyć do wniosku,
o którym mowa w ust. 1, dokumenty albo oświadczenie o wielkości powierzchni
użytkowej, w tym łącznej powierzchni pokoi i kuchni, oraz o wyposażeniu
technicznym domu, to zazwyczaj gdzieś przy tym dołączają oświadczenie i piszą "proszę o przekazywanie całości dodatku mieszkaniowego na konto wnioskodawcy nr ..."
o którym mowa w ust. 1, dokumenty albo oświadczenie o wielkości powierzchni
użytkowej, w tym łącznej powierzchni pokoi i kuchni, oraz o wyposażeniu
technicznym domu, to zazwyczaj gdzieś przy tym dołączają oświadczenie i piszą "proszę o przekazywanie całości dodatku mieszkaniowego na konto wnioskodawcy nr ..."
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
dodatek można wypłacić albo wynajmującemu albo zarządcy lokalu ...wnioskodawcy nie możemy wypłacać
Art. 8. [Wypłata dodatku mieszkaniowego]
1. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, z góry, w terminie do 10. dnia każdego miesiąca. W tym samym terminie wypłaca się ryczałt, o którym mowa w art. 6 ust. 7.
Przez inną osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny należy rozumieć w szczególności właściciela lokalu mieszkalnego, wynajmującego albo posiadacza samoistnego (art. 7 ust. 7b u.d.m.). Oznacza to, że wynajmujący jest inną osobą niż zarządca budynku, która jest uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny.
Zatem w sytuacji, w której mieszkanie jest wynajmowane od osoby prywatnej dodatek mieszkaniowy należy wypłacić wynajmującemu, który ma status innej osoby uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny.
1. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, z góry, w terminie do 10. dnia każdego miesiąca. W tym samym terminie wypłaca się ryczałt, o którym mowa w art. 6 ust. 7.
Przez inną osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny należy rozumieć w szczególności właściciela lokalu mieszkalnego, wynajmującego albo posiadacza samoistnego (art. 7 ust. 7b u.d.m.). Oznacza to, że wynajmujący jest inną osobą niż zarządca budynku, która jest uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny.
Zatem w sytuacji, w której mieszkanie jest wynajmowane od osoby prywatnej dodatek mieszkaniowy należy wypłacić wynajmującemu, który ma status innej osoby uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Akurat u mnie to wyszło tak, że właściciel podał nr konta do wypłaty, po czym okazało się, że to konto wnioskodawcy. Wnioskodawca wypłaca dodatek mieszkaniowy ze swojego konta, po czym wraz z czynszem przekazuje do rąk właściciela.:-) pisze: 04 lis 2024, 16:11 dodatek można wypłacić albo wynajmującemu albo zarządcy lokalu ...wnioskodawcy nie możemy wypłacać
Z właścicielem trudno się dogadać i finalnie stanęło na tym, że on w każdym wniosku piszę pisemne oświadczenie, aby przekazywać pieniądze na konto wnioskodawcy...
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Hmmm...no niby tak...albo po prostu właściciel nie chce swojego konta podawać
Ja bym przelewała to na konto zarządcy...wszystkie wynajmowane przelewam na konto zarządcy i nikt nie robi problemów...czyli wyraża zgodę

Ja bym przelewała to na konto zarządcy...wszystkie wynajmowane przelewam na konto zarządcy i nikt nie robi problemów...czyli wyraża zgodę

-
- Stażysta
- Kontakt:
Tylko nie ma zarządcy, bo to akurat domek jednorodzinny i tylko płacą podatek do US.:-) pisze: 05 lis 2024, 10:31 Hmmm...no niby tak...albo po prostu właściciel nie chce swojego konta podawać![]()
Ja bym przelewała to na konto zarządcy...wszystkie wynajmowane przelewam na konto zarządcy i nikt nie robi problemów...czyli wyraża zgodę![]()
Oprócz Prosze o pomoc - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
dodatek motywacyjny wlicza się do dochodu przy ustalaniu dochodu do dm
tytułprawny do lokalu
dom jednorodzinny
alimenty na dzieci
co wpisujecie w ZONE, jakie dane
podgrzanie wody
zasiłek rodzinny
Kryterium dochodowe
Świadczenie wspierające
Oświadczenie o stanie majątkowym - umowa dzierżawy działkowej
przyrównanie czynszu