Proszę o pomoc.500+Uzasadnione podejrzenie popełnienia przes - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 30 paź 2016, 19:16

Witam proszę o pomoc w sprawie świadczenia 500+
Opisuję problem podejrzenia popełnienia przestępstwa z art. 286§1 k.k.(oszustwo,wprowadzenie klienta w błąd) przez pracownika Ops polegającego na tym iż żona zgłaszając mój tymczasowy wyjazd za granicę przed otrzymaniem decyzji w sprawie uchylenia prawa do świadczenia została nakłoniona przez pracownika OPS do natychmiastowego złożenia kolejnego wniosku o przyznania prawa do wypłaty świadczenia rodzinnego bez konsultacji ze mną dotyczącej mojego powrotu oraz chęci złożenia takiego wniosku w tym czasie.
W związku z tym iż decyzja w sprawie uchylenia prawa do świadczenia została wydana po złożeniu kolejnego wniosku o przyznanie prawa do świadczenia rodzinnego nie skuteczne stało się prawo do wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w terminie 14 dni.
Wydając decyzję o wstrzymaniu wypłaty świadczenia OPS wydał również informację iż wniosek o wydanie decyzji przyznającej prawo do świadczenia rodzinnego został przesłany do ROPS przez OPS czego jednoznacznie ROPS nie potwierdza twierdząc iż wniosek został złożony indywidualnie a nie za pośrednictwem OPS a w kolejce jest 6000 wniosków i na odpowiedź trzeba będzie poczekać około 6 miesięcy i na ten okres wypłata świadczenia zostanie wstrzymana.
Mój tymczasowy pobyt za granicą zakończył się krótko po wydaniu decyzji przez OPS.
Aktualnie pracownicy OPS nie chcą przyjąć wniosku o wydanie decyzji w sprawie przyznania prawa do zasiłku wychowawczego zasłaniając się tym iż żona złożyła wniosek do ROPS i należy czekać na ich odpowiedź!
Sytuacja stała się nie zgodna ze stanem faktycznym a zachowanie pracowników OPS wydaję się całkowicie wyczerpało znamiona przestępstwa z art.286§1 k.k
Wprowadzenie w błąd polega na podstępnym wytworzeniu o innej osoby (np. strony umowy) błędnego obrazu rzeczywistości.Doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem polega na tym, że na skutek błędu druga strona umowy dokonuje czynności rozporządzającej mieniem, która jest dla niej niekorzystna i której by nie dokonała, gdyby znała prawdziwy obraz rzeczywistości.
Proszę o pomoc i komentarze co zrobić w takiej sprawie w końcu jednostki takie są po to aby pomagać potrzebującym a nie ich podstępnie okradać wstrzymując wypłaty świadczeń w sposób celowy.
Sebastian

Napisano: 01 lis 2016, 20:10

Obowiazuje solidarnosc zawodowa. Zły to ptak co sra we własne gniazdo...
Opłać sobie papuge

Napisano: 02 lis 2016, 0:49

Sebastian pisze:Witam proszę o pomoc w sprawie świadczenia 500+
Opisuję problem podejrzenia popełnienia przestępstwa z art. 286§1 k.k.(oszustwo,wprowadzenie klienta w błąd) przez pracownika Ops polegającego na tym iż żona zgłaszając mój tymczasowy wyjazd za granicę przed otrzymaniem decyzji w sprawie uchylenia prawa do świadczenia została nakłoniona przez pracownika OPS do natychmiastowego złożenia kolejnego wniosku o przyznania prawa do wypłaty świadczenia rodzinnego bez konsultacji ze mną dotyczącej mojego powrotu oraz chęci złożenia takiego wniosku w tym czasie.
W związku z tym iż decyzja w sprawie uchylenia prawa do świadczenia została wydana po złożeniu kolejnego wniosku o przyznanie prawa do świadczenia rodzinnego nie skuteczne stało się prawo do wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w terminie 14 dni.
Wydając decyzję o wstrzymaniu wypłaty świadczenia OPS wydał również informację iż wniosek o wydanie decyzji przyznającej prawo do świadczenia rodzinnego został przesłany do ROPS przez OPS czego jednoznacznie ROPS nie potwierdza twierdząc iż wniosek został złożony indywidualnie a nie za pośrednictwem OPS a w kolejce jest 6000 wniosków i na odpowiedź trzeba będzie poczekać około 6 miesięcy i na ten okres wypłata świadczenia zostanie wstrzymana.
Mój tymczasowy pobyt za granicą zakończył się krótko po wydaniu decyzji przez OPS.
Aktualnie pracownicy OPS nie chcą przyjąć wniosku o wydanie decyzji w sprawie przyznania prawa do zasiłku wychowawczego zasłaniając się tym iż żona złożyła wniosek do ROPS i należy czekać na ich odpowiedź!
Sytuacja stała się nie zgodna ze stanem faktycznym a zachowanie pracowników OPS wydaję się całkowicie wyczerpało znamiona przestępstwa z art.286§1 k.k
Wprowadzenie w błąd polega na podstępnym wytworzeniu o innej osoby (np. strony umowy) błędnego obrazu rzeczywistości.Doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem polega na tym, że na skutek błędu druga strona umowy dokonuje czynności rozporządzającej mieniem, która jest dla niej niekorzystna i której by nie dokonała, gdyby znała prawdziwy obraz rzeczywistości.
Proszę o pomoc i komentarze co zrobić w takiej sprawie w końcu jednostki takie są po to aby pomagać potrzebującym a nie ich podstępnie okradać wstrzymując wypłaty świadczeń w sposób celowy.

idź do prawnika, nawet darmowego - poszukaj w necie gdzie są, i do mediów z tym koniecznie, może wreszcie ktoś zajmie się porządna edukacją pracowników socjalnych a nie pseudoszkoleniami
Gość

Napisano: 02 lis 2016, 9:41

Pracownicy socjalni nie zajmują się świadczeniami rodzinnymi, ani też 500+ więc nie wiem o co chodzi z tymi szkoleniami?
ddddddddddd

Napisano: 02 lis 2016, 9:56

Hahahahahahaha i jeszcze buahahahaha
Wiesz tyle ile zjesz, niektórzy socjalni się zajmują 500+
Gość

Napisano: 02 lis 2016, 13:45

tylko pozazdrościć chyba tylko Ci co nie mają co robić....
ddddddddddddddd

Napisano: 02 lis 2016, 14:42

U nas socjalni tez zajmują się 500 za dodatki a pracy im nie brakuje więc po co te hahaha.
Iga2

Napisano: 16 lis 2016, 21:21

Witam
Odświeżam temat
W związku z tym iż proszę o pomoc w zinterpretowaniu sprawy celowego wpływu urzędnika na podjęcie niewłaściwej decyzji przez stronę dotyczącego okresu czasu przed fizycznym wydaniem decyzji z przysługującym prawem do wniesienia odwołania
Wklejam fragment informatora z którym dokładnie zapoznałem się przed wyjazdem za granicę,dokładnie przeczytałem informator 500+ którego fragmenty wklejam poniżej.
Dalej twierdzę iż pracownicy OPS dzialają nie zgodnie z prawem wyczerpując znamiona przestepstwa oszustwa ponieważ ich dzialanie jednoznacznie odbiega od treści informatora a sposób i podstęp nie budzą żadnych wątpliwości co do działania na szkodę klienta.

https://marklowice.pl/images/images/pdf/ ... plus_1.pdf

Inne

Czy rodziny mieszkające za granicą będą mogły pobierać świadczenie?
Program Rodzina 500 plus jest zgodny z dotychczasową, unijną praktyką koordynacji systemów
zabezpieczenia społecznego. Pozwala ona ograniczyć przypadki nienależnego pobierania świadczeń
przez osoby mieszkające za granicą. Projekt ustawy przewiduje, że świadczenie nie będzie przysługiwać,
jeżeli rodzinie przysługuje za granicą świadczenie o podobnym charakterze, za wyjątkiem sytuacji, gdy
przepisy o koordynacji systemu zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy przewidują inaczej.
Zgodnie z projektem Programu Rodzina 500plus, rodzice składający wniosek o przyznanie świadczenia
są zobowiązani do informowania o każdej zmianie mającej wpływ na prawo do tego świadczenia, w tym
również o zmianie miejsca zamieszkania. Jeśli rodzic przebywa w innym państwie UE i złoży tam wniosek
o świadczenia rodzinne, tamtejszy organ informuje o tym fakcie marszałków województw w Polsce.
Marszałek zaś przekazuje te informacje do właściwej gminy.

https://marklowice.pl/images/images/pdf/ ... plus_2.pdf

Zgodnie z projektem ustawy świadczenie wychowawcze nie będzie przysługiwać, jeżeli rodzinie przysługuje
za granicą świadczenie o podobnym charakterze. Jeśli
rodzic przebywa w innym państwie UE i złoży tam wniosek o świadczenia rodzinne, tamtejszy organ informuje
o tym fakcie właściwego marszałka województwa w Polsce. Ten zaś przekaże te informacje do właściwej gminy.
Jest to mechanizm, który od wejścia Polski do UE, tj. od
ponad 11 lat funkcjonuje już w systemie świadczeń rodzinnych i eliminuje sytuacje jednoczesnego pobierania
świadczeń w więcej niż jednym kraju.
Sebastian

Napisano: 17 lis 2016, 0:26

Socjalni czy nie socjalni są pracownikami,biorą pieniądze i obowiązują ich zasady etyki zawodowej.Niestety mój problem rzutuje jednak zupełnie inne światło na działanie ośrodka.
Ustawodawca przewidział czas na fizyczne wydanie decyzji jak również ustalił czas na wniesienie odwołania niejako dając rodzinie możliwość namysłu i podjęcia właściwych działań,niestety w naszym przypadku okazało się to nieskuteczne a sprytna manipulacja odebrała radość mojego dziecka tak wielce obiecywaną przez pis i cały ich projekt 500+.
Czy w ten sposób działa całe państwo prawa i sprawiedliwości ???
Gdzie znajduje się prawo a gdzie sprawiedliwość?

Oczywiście zgodnie ze stanem faktycznym jako rodzina mieszkająca na terenie gminy złożyliśmy wniosek do właściwego ośrodka.Jak wcześniej podejrzewałem otrzymaliśmy "postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania" na podstawie art.61a kodeksu postępowania administracyjnego kierownik ośrodka odmawia wszczęcia postępowania dotyczącego ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego z uwagi na toczące się już w tej sprawie postępowanie oczywiście nie podając żadnej jego sygnatury.

Po prostu dla mnie to kpina i zwykłe urzędnicze oszustwo.
Mieszkamy w Polsce a nasz wniosek cwaniaki wrzucili do worka gdzie jeden z rodziców przebywa za granicą i niczego nie możemy zrobić.

UWAGA :!:
Sebastian

Napisano: 17 lis 2016, 0:42

tu nikt Panu nie pomoże, do tego potrzebny jest prawnik i ew media
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x