Witam proszę o pomoc w sprawie świadczenia 500+
Opisuję problem podejrzenia popełnienia przestępstwa z art. 286§1 k.k.(oszustwo,wprowadzenie klienta w błąd) przez pracownika Ops polegającego na tym iż żona zgłaszając mój tymczasowy wyjazd za granicę przed otrzymaniem decyzji w sprawie uchylenia prawa do świadczenia została nakłoniona przez pracownika OPS do natychmiastowego złożenia kolejnego wniosku o przyznania prawa do wypłaty świadczenia rodzinnego bez konsultacji ze mną dotyczącej mojego powrotu oraz chęci złożenia takiego wniosku w tym czasie.
W związku z tym iż decyzja w sprawie uchylenia prawa do świadczenia została wydana po złożeniu kolejnego wniosku o przyznanie prawa do świadczenia rodzinnego nie skuteczne stało się prawo do wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w terminie 14 dni.
Wydając decyzję o wstrzymaniu wypłaty świadczenia OPS wydał również informację iż wniosek o wydanie decyzji przyznającej prawo do świadczenia rodzinnego został przesłany do ROPS przez OPS czego jednoznacznie ROPS nie potwierdza twierdząc iż wniosek został złożony indywidualnie a nie za pośrednictwem OPS a w kolejce jest 6000 wniosków i na odpowiedź trzeba będzie poczekać około 6 miesięcy i na ten okres wypłata świadczenia zostanie wstrzymana.
Mój tymczasowy pobyt za granicą zakończył się krótko po wydaniu decyzji przez OPS.
Aktualnie pracownicy OPS nie chcą przyjąć wniosku o wydanie decyzji w sprawie przyznania prawa do zasiłku wychowawczego zasłaniając się tym iż żona złożyła wniosek do ROPS i należy czekać na ich odpowiedź!
Sytuacja stała się nie zgodna ze stanem faktycznym a zachowanie pracowników OPS wydaję się całkowicie wyczerpało znamiona przestępstwa z art.286§1 k.k
Wprowadzenie w błąd polega na podstępnym wytworzeniu o innej osoby (np. strony umowy) błędnego obrazu rzeczywistości.Doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem polega na tym, że na skutek błędu druga strona umowy dokonuje czynności rozporządzającej mieniem, która jest dla niej niekorzystna i której by nie dokonała, gdyby znała prawdziwy obraz rzeczywistości.
Proszę o pomoc i komentarze co zrobić w takiej sprawie w końcu jednostki takie są po to aby pomagać potrzebującym a nie ich podstępnie okradać wstrzymując wypłaty świadczeń w sposób celowy.