Proszę o pomoc , dziwna sytuacja - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 lip 2020, 13:15

Witam mam taki przypadek
Żona złożyła wniosek o dm , został przyznany i teraz wystąpiła o de , tylko umowę z energia jest na męża.
Pytanie
-czy mogę na nią wystawić decyzję ,
- czy mąż ma złożyć wniosek , ,
- czy może nie należy się dodatek energetyczny
na wniosku o dm widnieje Pani , mąż jest w składzie gospodarstwa
Elzbieta40
Stażysta
Od: 21 paź 2019, 9:13
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 28 lip 2020, 11:11

Elzbieta40 pisze:
27 lip 2020, 13:15
Witam mam taki przypadek
Żona złożyła wniosek o dm , został przyznany i teraz wystąpiła o de , tylko umowę z energia jest na męża.
Pytanie
-czy mogę na nią wystawić decyzję ,
- czy mąż ma złożyć wniosek , ,
- czy może nie należy się dodatek energetyczny
na wniosku o dm widnieje Pani , mąż jest w składzie gospodarstwa
wnioskodawca ktoremu przyznano dodatek mieszkaniowy moze sie starac o dodatek energetyczny i to ma byc ta sama osoba...przynajmniej ja tak to rozumiem i tak mowili na szkoleniach...ale moze cos sie zmienilo...nie wiem:) albo niech maz nastepnym razem sklada wniosek o dodatek mieszkaniowy...wtedy bedzie ok...lub niech zmienia umowe z zakladem energetycznym na zone...choc to chyba wiecej zachodu:)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 29 lip 2020, 13:48

Zgodnie z art. 5c ust. 1 ustawy Prawo energetyczne odbiorcy wrażliwemu energii elektrycznej przysługuje zryczałtowany dodatek energetyczny. Odbiorca wrażliwy energii elektrycznej to osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy (tekst jednolity Dz. U. z 2019r. poz. 2133), która jest stroną umowy kompleksowej lub umowy sprzedaży energii elektrycznej zawartej z przedsiębiorstwem energetycznym i zamieszkuje w miejscu dostarczania energii elektrycznej.
Zgodnie z tym jeżeli dodatek mieszkaniowy został przyznany żonie a umowa z przedsiębiorstwem energetycznym zawarta jest na męża to nie można im przyznać dodatku energetycznego bo nie spełniają warunków.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 04 sie 2020, 12:20

Może coś pomogę Kodeks cywilny Art. 680 ;) [Najem lokalu przez małżonków]
§ 1.Małżonkowie są najemcami lokalu bez względu na istniejące między nimi stosunki majątkowe, jeżeli nawiązanie stosunku najmu lokalu mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny nastąpiło w czasie trwania małżeństwa.
§ 2. Ustanie wspólności majątkowej w czasie trwania małżeństwa nie powoduje ustania wspólności najmu lokalu mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych rodziny. Sąd, stosując odpowiednio przepisy o ustanowieniu w wyroku rozdzielności majątkowej, może z ważnych powodów na żądanie jednego z małżonków znieść wspólność najmu lokalu.
Ja w tym przypadku proszę by wniosek o dodatek mieszkaniowy podpisali obydwoje małżonkowie i dec. o dodatek mieszk. wystawiam na oboje małżonków natomiast dec. o dod.en. na tego co ma zawartą umowę z energetyką
Pozdrawiam ;) ;) ;)
ULAK
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 8:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 05 sie 2020, 15:31

Dzięki serdeczne za pomoc :D
Elzbieta40
Stażysta
Od: 21 paź 2019, 9:13
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]