prosze o pomoc- jak wziąć dochód - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 gru 2020, 14:16

Witam
Mam Panią która chce otrzymać stypendium od stycznia. Mąż ostatni raz pobrał kuruniówkę w październiku. Za jaki miesiąc mam wziąć dochody? Za styczeń i przyznać od stycznia?
Czy nie powinna przyjść w listopadzie od razu po utracie??
ma prawo do stypednium??
Roziaf
Praktykant
Od: 24 lip 2017, 9:25
Zajmuję się: Pracjuję jako asystent rodziny

Napisano: 17 gru 2020, 10:35

pomoze ktos?
Roziaf
Praktykant

Napisano: 21 gru 2020, 15:07

Roziaf pisze:Witam
Mam Panią która chce otrzymać stypendium od stycznia. Mąż ostatni raz pobrał kuruniówkę w październiku. Za jaki miesiąc mam wziąć dochody? Za styczeń i przyznać od stycznia?
Czy nie powinna przyjść w listopadzie od razu po utracie??
ma prawo do stypednium??
Ja nie do końca rozumiem pytanie, ale... Jeśli utrata dochodu miała miejsce w październiku (tj. od listopada już nie ma zasiłku dla bezrobotnych) to jeśli dochód nie przekracza kryterium od listopada to stypendium przysługuje od listopada (dochód utracony za październik - bierzemy dochody z miesiąca złożenia wniosku tj z listopada - chyba że złożyła wniosek w grudniu, to już w ogóle nie ma mowy o zasiłku o bezrobotnych ;) )
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 23 gru 2020, 13:13

a pani we wrzesniu złozyła wniosek i była odmowa?
Kleopatra80
Referent
Od: 05 mar 2020, 9:14
Zajmuję się: FA

Napisano: 28 gru 2020, 12:43

nie poniewaz mąz pracowal
Roziaf
Praktykant

Napisano: 29 gru 2020, 11:09

wnioski na stypendium składa się w określonym terminie, nie ma możliwości ot tak sobie złożyć wniosek np w grudniu bo mąż stracił prace i przyznać stypendium
jeżeli złoży wniosek na przekór to dajesz odmowę ze względu na wniosek złożony po terminie i piszesz dobre uzasadnienie
Kleopatra80
Referent
Od: 05 mar 2020, 9:14
Zajmuję się: FA

Napisano: 07 sty 2021, 14:41

Kleopatra80 pisze:
29 gru 2020, 11:09
wnioski na stypendium składa się w określonym terminie, nie ma możliwości ot tak sobie złożyć wniosek np w grudniu bo mąż stracił prace i przyznać stypendium
jeżeli złoży wniosek na przekór to dajesz odmowę ze względu na wniosek złożony po terminie i piszesz dobre uzasadnienie
Nie zgadzam się. Jeśli we wrześniu rodzina się nie kwalifikowała do pomocy, bo Pan pracował bądź posiadali inne dochody, które przekraczały kryterium, to w przypadku zmiany sytuacji i pogorszenia sytuacji rodziny ucznia w mojej ocenie stypendium socjalne przysługuje. W prawdzie termin na złożenie wniosku upłynął 15 września, to na ten dzień rodzina nie wiedziała że od np listopada/grudnia będzie się kwalifikować do tej formy pomocy.
Zgodnie z art.90n ust. 7 ustawy o systemie oświaty w uzasadnionych przypadkach, wniosek o przyznanie stypendium szkolnego może być złożony po upływie terminu, o którym mowa w ust.6. Uważam że dobrze uzasadniony wniosek, w którym jest prośba rodzica wraz z wyjaśnieniem dlaczego składa po ustawowym terminie oraz opis sytuacji dochodowej rodziny, a tym samym złej sytuacji ucznia, powinien być rozpatrzony pozytywnie.
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x