Proszę o pomoc ZR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 lut 2017, 8:52

Pani pracowała na podstawie jednej umowy zlecenie cały od 2014 do marca 2016 r. Końcem 2014 r. urodziła dziecko i cały 2015 r. miała wypłacany zasiłek macierzyński( od pracodawcy z tego zlecenia). Pracodawca wystawił jej za to PIT-8C z adnotacją zasiłki z ubezpieczenia społecznego. Pani ten dochód rozliczyła w US na PIT-36. Moje pytanie jest takie jak traktować ten dochód ? Czy jako dochód z art.3 pkt.1 lit.a i utracić go czy jako dochód nieopodatkowany z zał. 4 i wliczyć rodzinie ?

Drugie problem polega na tym iż Pani urodziła drugie dziecko. Na okres 2014/2015 pobierała zasiłki na 1 dziecko wraz z samotnym, na okres 2015/2016 nie. Przychodzi na ZR teraz i na dwoje ma zupełne akty urodzenia dziecka wydane z datą bieżącą (bo ojciec dziecka nieznany) ale na pierwsze dziecko ma zasądzone alimenty od 01.01.2015 r. SĄDOWNIE(wyrok zaoczny). Co robić w tym przypadku ?? Nie, nie ściemniam ma zasądzone alimenty sądownie na pierwsze dziecko od Pana X (z którym co śmieszniejsze mieszka i drugie dziecko też jest z nim) ale posiada akty urodzenia dzieci z adnotacją że ojciec nieznany bo Pan X nie uznał dzidzi w urzędzie. Skład rodziny 3 rozumiem ale czy przyznawać samotne na oboje dzieci czy tylko na 1 na które nie ma alimentów. Czy powoływać do zwrotu od 01.01.2015 r. dodatku z tytułu samotnego skoro miała alimenty (mimo że są dwa sprzeczne ze sobą dokumenty).

Jeśli coś niezrozumiale napisałem przepraszam.
szarak

Napisano: 08 lut 2017, 9:22

ja bym zaczął od tego jak alimenty mogą być zasądzone od ojca nieznanego, z kolei zgodnie z przepisami jakby wyszło że jest ojcem to już nie ma mowy o samotnym jak mieszkają razem
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 08 lut 2017, 9:31

Ona jest Panna na 1 dziecko ma alimenty i zupełny akt urodzenia dziecka z adnotacją że ojciec dziecka nieznany na drugie dziecko ma zupełny akt urodzenia tak samo. Z definicji jest samotna i tak oświadczyła a że się wygadała że mieszka to już nic z tym nie jestem stanie zrobić. Jak to jest możliwe że jest wyrok zasądzający alimenty nazwisko i imię Pana który ma płacić bez uznania ojcostwa, nie wiem i Pani też nie wie bo tatuś wszystko załatwiał. Problem jest taki że Urząd Stanu Cywilnego mówi, że Pani ma się zgłosić z tatusiem uznać dziecko albo oni tego nie ruszają. Pismo do Sądu ?? Pytanie czy mam prawo ?? Wątpię że mi dadzą odpowiedź.
szarak

Napisano: 08 lut 2017, 12:24

Może ktoś jeszcze się wypowie.
szarak

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x