do elmera i/lub ewalu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 08 lut 2017, 10:31

W jaki sposób liczyc dochód z krotkoterminowych umów bo juz sie zamotałam...?
Przykłady:
1. Mąz wnioskodawczyni pracuje nieprzerwanie od 1.5 roku na 1-miesieczne umowy zlecenie - mam opinie prawnika ze nie licze dochodu z tych umów i wynosi on 0 zł..

2. Ktos podejmuje pracy na okres próbny 3 miesiace od 01.12.2016 do 28.02.2017 r. i przynosi mi zarobki za drugi miesiac, doliczam je i wychodzi przekroczenie ale zł za zł. Robie wiec decyzje zmieniajaca ze od 01.02.2017 r. bedzie zł za zł i co dalej?
Od 01.03.2017 r. bedzie kolejna umowa, która analogicznie jak w przykładzie nr 1 traktuje jako nowa umowe i znow zarobki doliczam za drugi miesiac?
Tylko jak to ma wygladac w praktyce luty zł za zł a od marca do kwietnia normalnie bo umowa jest przeciez do 28.02.2017 r. wiec bedzie utrata a po doliczeniu zarobków za kwiecien znow zł za zł lub uchylenie?
Nie wiem jak mam teraz wydac decyzje... :( od 01.2017 r. do 31.10.2017 r zł za zł? Nic juz nie wiem :(
calineczka

Napisano: 08 lut 2017, 14:05

???
calineczka

Napisano: 09 lut 2017, 10:24

???
calineczka

Napisano: 10 lut 2017, 9:46

???
calineczka

Napisano: 10 lut 2017, 10:40

Nie wiem jak robi Elmer i Ewalu ale ja robię tak jak poniższe info.

inf z ministerstwa przekazana przez UW co do 500+ analogicznie do zr
"Zgodnie z art.2 pkt19 lit c, w związku z art 2 pkt 20 lit c ustawy o pomocy państwa w wychowaniu dzieci, zawarcie konkretnej umowy zlecenia, jak i rozwiązanie(upłynięcie okresu, na który została zawarta) takiej umowy zlecenia jest okolicznością uznawaną za uzyskanie/utratę dochodu.
Ustawa o śr nie uzależnia zastosowania ww. przepisów o utracie/uzyskaniu dochodu od istnienia przerw pomiędzy zawarciem odrębnych umów-zleceń.
Istotne jest jednak, w świetle definicji zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej zawartej w art. 2 pkt 21, zgodnie z którą podjęcie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy(...) że zawieranie kolejnych następujących po sobie umów o pracę u tego samego pracodawcy, w ramach tego samego stosunku pracy, nie jest okolicznością oznaczającą utratę/uzyskanie dochodu. W takim przypadku uzyskaniem dochodu jest zawarcie pierwszej umowy o pracę w ramach tgo stosunku pracy."
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 10 lut 2017, 10:44

1. nie robię uzysku w takich sytuacjach. Informacja ministerstwa nie jest dla mnie nie tylko wiążąca, ale jest niezgodna z ustawą. Orzecznictwo jest różne w takich sytuacjach.
2. jak nie było wydanego świadectwa pracy to robisz tylko uzysk za drugi miesiąc z tej pierwszej umowy i olewasz system
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2017, 11:30

Elmer ja z tego pisma wywnioskowałem właśnie to co piszesz nie robię uzysku z każdej tylko tak jakby to było jedno aż do konkretnego przerwania (utrata) czy dobrze to wszystko rozumiem?
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 10 lut 2017, 12:04

Dziekuje za pomoc :)
calineczka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny