proszę o poradę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 lis 2015, 17:57

WITAM.PODPOWIEDZCIE PORADZCIE CO ZROBIC.W ROKU 2014 SPRZEDAŁAM MIESZKANIE SKORZYSTAŁam z ulgi podatkowej gdyz sprzedaz nastapiła wcześniej niz przed upływem 5 lat za pieniażki ze sprzedaży wybudowałam dom tak jakurzad skarbowy wymagał-wykorzystanie na inne cele mieszkaniowe kasy-złozyłam papiery na zasiłek rodzinny na troje dzieci plus dodatki dostałam odmowe przyznania gdyz urzad skarbowy w zaswiadczeniu podał dochod ok 166.000 wliczył w to kwote ze sprzedazy mieszkania.Podpowiedzcie czy mam szanse na zasiłek plus oddatki odwołujac sie od decyzji.a moze mieliscie podobne sytuacje.Dziękuję za jaką kolwiek pomoc
dora87

Napisano: 09 lis 2015, 8:30

masz szansę, nasze kolegium uwalało takie odmowy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 lis 2015, 10:10

a nasze SKO - wręcz przeciwnie---- taki dochód nie jest uwzględniony w katalogu dochodów utraconych a więc nie można go odliczyć. Niestety na rok czasu rodzina jest pozbawiona świadczeń rodzinnych. Sposób wydatkowania osiągniętych dochodów (nie ma znaczenia czy na budowę czy na utrzymanie rodziny) nie ma wpływu na ustalanie uprawnień do świadczen rodzinnych a jedynie w przepisach podatkowych zwalnia podatnika z zobowiązań wobec państwa.
~o~

Napisano: 26 lis 2015, 18:24

Witam ponownie,dziękuje za odpowiedzi.Odwołałam się do SKO popierając swoje stanowisko wyrokami sądu administracyjnego.SKO uchylił decyzje GOPS wytykając błędy które GOPS popełnił.Zobowiązał go prawidłowo wyliczy dochód dał im wytyczne szczegółowe i w grudniu mam już rodzinne z wyrównaniem za listopad :D Kwota ze sprzedaży nie jest brana pod uwagę gdyż jest wolna od podatku (uratowało mnie ze skorzystałam z ulgi i mam z tych pieniążków dom wybudowany) :D Pozdrawiam
dora87

Napisano: 27 lis 2015, 9:24

no i fajno ;)
~o~ pisze:a nasze SKO - wręcz przeciwnie---- taki dochód nie jest uwzględniony w katalogu dochodów utraconych a więc nie można go odliczyć.
Ale tu nie chodzi o utratę dochodu tylko o to, że wskutek zwolnienia podatkowego jest to dochód nieopodatkowany a jako taki nie występuje u nas w ustawie. Tak się orzecznictwo ukształtowało.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 15 gru 2015, 16:25

ciekawe podejście.... :D
to dochód 2000zł też jest zwolniony z opodatkowania i powinien być wykazywany w oświadczeniu o nieopodatkowanych????
.....

Napisano: 16 gru 2015, 8:59

a masz w katalogu nieopodatkowanych kwotę wolną od podatku? ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x