Proszę o wyjaśnienie ART. 6 ust.6 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 lut 2022, 10:45

6. Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
1) wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy;
2) opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.

W odniesieniu do rodziny 4 osobowej, która mieszka we własnym mieszkaniu o powierzchni 30 m,
Brak co, cw i gazu. Czynszu rodzina nie płaci żadnego, bo nie ma wspólnoty, tylko standardowe opłaty opłaca sama, czyli woda, śmieci.
Zyta87
Referent
Od: 14 kwie 2016, 8:50
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO

Napisano: 27 lut 2022, 23:38

Przeglądałam dużo artykułów na ten temat, i na sip lex i to forum, kilka przykładów przejrzałam, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi.
Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale jest to mała kamienica (5 własnościowych mieszkań).
1. Chodzi mi o to, czy w związku z tym, że nie ma tego czynszu w którym zazwyczaj jest zawarty fundusz remontowy itp. należy przeliczyć dla takiej rodziny (Jak w pytaniu głównym) wysokość wg stawki gminnej i doliczyć do wydatków?
2. A z innej beczki - w przypadku najmu prywatnego czynsz - tzw. odstępne również zalicza się do wydatków (przeliczone wg stawki gminnej, gdyby była niższa niż faktycznie poniesiony koszt)
Zyta87
Referent

Napisano: 28 lut 2022, 8:57

jeżeli to jest jej lokal to nie bierzesz pod uwagę czynszu bo go nie ma...bierzesz więc tylko opłaty typu woda smieci i dodajesz ryczalt za brak co,cw i gazu...gdyby placila czysz wtedy ten czynsz porownujesz do zasobow gminy i bierzesz nizszy
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 28 lut 2022, 14:56

Bardzo dziękuję za odpowiedź :-)
Zyta87
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU