Umowa zlecenie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 lut 2022, 10:40

Pani złożyła mi wniosek o dodatek mieszkaniowy i wpisała, że ma umowę zlecenie w wysokości 1500 zł (po 500 zł miesięcznie). Pracę tę świadczy na rzecz Spółdzielni Mieszkaniowej, w której mieszka. Nie dołączyła tej umowy do wniosku bo nie ma jej fizycznie. Dochód ten potwierdziła Księgowa, ze spółdzielni mieszkaniowej.
Czy mogę wziąść tę umowę pod uwagę w tej wysokości, czy wzywać, żeby dostarczyła jakiś dokument?
edytap693
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 14:38
Zajmuję się: Księgowość podatkowa/Środki trwałe/ Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 24 lut 2022, 13:52

edytap693 pisze:
24 lut 2022, 10:40
Pani złożyła mi wniosek o dodatek mieszkaniowy i wpisała, że ma umowę zlecenie w wysokości 1500 zł (po 500 zł miesięcznie). Pracę tę świadczy na rzecz Spółdzielni Mieszkaniowej, w której mieszka. Nie dołączyła tej umowy do wniosku bo nie ma jej fizycznie. Dochód ten potwierdziła Księgowa, ze spółdzielni mieszkaniowej.
Czy mogę wziąść tę umowę pod uwagę w tej wysokości, czy wzywać, żeby dostarczyła jakiś dokument?
umowa zlecenia...tam też moze byc zus podatek skl zdr i koszty uzyskania przychodu ktore nalezy odjąc ....chyba ze pracuje na czarno ...nalezy miec zaswiadczenie ze spoldzielni o wysokosci odpowiednich dochodow a jezeli potwierdziła ksiegowa...czy ona wie jaki dochod jest wymagany do doatku mieszkaniowego
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 25 lut 2022, 9:28

:-) pisze:
24 lut 2022, 13:52
edytap693 pisze:
umowa zlecenia...tam też moze byc zus podatek skl zdr i koszty uzyskania przychodu ktore nalezy odjąc ....chyba ze pracuje na czarno ...nalezy miec zaswiadczenie ze spoldzielni o wysokosci odpowiednich dochodow a jezeli potwierdziła ksiegowa...czy ona wie jaki dochod jest wymagany do doatku mieszkaniowego
Dziękuję za odpowiedź :)
Czyli muszę napisać wezwanie do uzupełnienia braków formalnych (art. 64 § 2 KPA?)i napisać, że musi wnioskodawca dołączyć zaświadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej o dochodach? ;)
edytap693
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 14:38
Zajmuję się: Księgowość podatkowa/Środki trwałe/ Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 25 lut 2022, 13:58

edytap693 pisze:
25 lut 2022, 9:28
:-) pisze:
24 lut 2022, 13:52
edytap693 pisze:
Dziękuję za odpowiedź :)
Czyli muszę napisać wezwanie do uzupełnienia braków formalnych (art. 64 § 2 KPA?)i napisać, że musi wnioskodawca dołączyć zaświadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej o dochodach? ;)
hmmm jeżeli deklaracja jest uzupełniona i dochód wstawiony a Ty chcesz zweryfikować tylko ten dochód to raczej nie art 64 par 2 kpa...ten art można zastosować gdy deklaracja nie jest uzupełniona i są braki...natomiast tu dochód jest tylko nie wiesz czy dobrze. ewentualnie zadzwon do spółdzielni mieszkaniowej...albo wezwij wnioskodawcę z art. 7 ust 13. ustawy o dm
W celu weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego i w deklaracji, o której mowa w ust. 1, oraz w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 2, organ może wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane, wyznaczając termin nie krótszy niż 14 dni. Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x