proszę o wypowedź - raty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 mar 2014, 13:26

Proszę o wypowiedź ponieważ pierwszy raz rozpatruję wniosek o rozłożenie na raty należności powstałych z tytułu wypłaconego FA i ZA. Dłużnik zobowiązał się wpłacać raty w wysokości 500,00 zł miesięcznie.

Jestem OWW i OWD. Pracownik socjalny przeprowadził wywiad środowiskowy, z którego wynika, że gospodarstwo domowe składa się z 3 osób. Matka, mąż (dłużnik) i pełnoletni syn. Dochód rodziny składa się z dochodu dłużnika - emerytura w wysokości 2817,51 zł (netto) oraz dochód syna 1400,45 (netto). Wydatki rodziny to około 980 miesięcznie. Brak problemów zdrowotnych w rodzinie. Dłużnik swoją prośbę motywuje tym, że komornik zabiera mu całą emeryturę i pozbawia go środków do życia.

Stan zadłużenia:
FA- 10.500,00 zł
ZA- 19.425,00 zł

1. Czy w w/wym przypadku wydalibyście pozytywną decyzję?
2. Czy w dochodzie rodziny uwzględniać pełnoletniego syna, który mieszka z rodzicami i proawdzi wspólne gospodarstwo domowe
~:))

Napisano: 03 mar 2014, 13:44

przeciez komornik nie moze mu zabrac calej emerytury...brednie wypisuje
PS. ma dochód (niemały zresztą) to niech płaci
~Jagoda

Napisano: 03 mar 2014, 14:14

czyli przy takim dochodzie dałabyś decyzję odmowną ?

Napisano: 03 mar 2014, 14:54

ja tam wyznaje zasade ze jak dłużnik żyje i nie ma orzeczenia lekarskiego - niezdolny do pracy to nie umarzam :)
~Jagoda

Napisano: 03 mar 2014, 15:05

mam na myśli rozłożenie na raty, wtedy komornik wstrzyma egzekucję i dłużnik będzie wpłacał bezpośrednio do OPSu. akutalnie nie są już pobierane świadczenia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x